Nieuwbouw

Profiteer nog van de lage rente en de lagere btw in 2015

De Confederatie Bouw wil particulieren stimuleren om dit jaar te bouwen of te verbouwen met de slogan “Profiteer nog van de lage rente en de lagere btw in 2015!”. De affiche van de campagne was al heel goed zichtbaar op de stand van de Confederatie tijdens Batibouw. De rest van het jaar zet de campagne zich verder via het internet en de sociale media.

Waarom is 2015 dan zo interessant voor wie bouw- of verbouwplannen heeft? Ten eerste omdat de hypothecaire rentevoeten nooit eerder zo laag waren. Spaarboekjes leveren dan weer een belachelijk lage rente op. Het is dus het moment om te investeren in een eigen woning. Vastgoed blijft een veilige waarde, des temeer omdat de ontwikkeling van de energieprestatienormen voor gebouwen de komende jaren de bouwkosten alleen maar zal doen toenemen.

De campagne richt zich niet enkel op kandidaat-bouwers. Ook de renovatie van een woning blijft zeer interessant in 2015! Tot het einde van dit jaar genieten alle renovatiewerken bij huizen ouder dan 5 jaar nog het verlaagde btw-tarief van 6% (in plaats van 21%). Vanaf 1 januari 2016 wordt die leeftijdsgrens opgetrokken naar 10 jaar.

Met de campagne wil de Confederatie ook de overheid overtuigen om de woningbouw, een sector in crisis, te stimuleren. Tijdens de verschillende debatten van het BouwForum over de financiële haalbaarheid van nieuwbouwwoningen hebben de woningbouwers aan de politici gevraagd om een verlaagd btw-tarief op nieuwbouw toe te passen. Door de bevolkingsgroei en de gezinsverdunning zal de woningmarkt niet zo gauw ineenstorten, zo werd onlangs ook nog bevestigd door de oud-gouverneur van de Nationale Bank Luc Coene.

Ook interessant