Ventilatie

Profel lanceert eerste decentrale mechanisch ventilatiesysteem

Mechanisch ventileren zonder het complexe leidingenwerk, de lelijke schoorstenen op het dak of roosters in de muur? PROFEL maakt het mogelijk met een innovatie in zijn ventilatiegamma. De Provent D-Luxe is een decentraal mechanisch ventilatiesysteem dat je gewoon boven ramen of deuren monteert. Bovendien biedt de ventilatieoplossing nog andere voordelen.

Mechanisch ventileren was tot op vandaag een complex spel van luchtkanalen, in te regelen uitblaasmonden en een af te stellen ventilatie-unit. PROFEL maakt in één beweging komaf met die installatie-uitdagingen. De ramen & deurenspecialist ontwikkelde samen met Airria – een spinoff van de Universiteit van Luik – een decentraal mechanisch ventilatiesysteem. Het systeem – dat boven raam of deur wordt geplaatst – is voorzien van een performante warmtewisselaar. De nieuwe techniek beschikt over de nodige testrapporten en is opgenomen in de EPB-productgegevens databank.

Eenvoudig concept

Provent D-Luxe bestaat uit een thermisch onderbroken aluminium behuizing met daarin een actieve unit. Deze unit omvat de ventilatoren en een warmtewisselaar met warmteterugwinning. De wisselaar heeft een rendement van 82 tot 68%, afhankelijk van het ventilatiedebiet. Dat debiet varieert van 15 tot 75m³/uur en kun je regelen met een draadloze afstandsbediening of – in de toekomst – met vocht- en CO2-sensoren. Kies je voor de afstandsbediening dan laat die toe de ventilatie in 5 verschillende debieten te regelen. Daarnaast biedt ze een sleep-modus (2 uur uitschakelen) en een boost-modus (15 minuten maximaal debiet). Tot slot kun je een enkelvoudige luchtstroom activeren waardoor de aangevoerde lucht niet langs de warmtewisselaar passeert. Dat laat toe op warme zomerdagen aan nachtkoeling te doen. Een belangrijk pluspunt ten opzichte van een klassiek mechanisch systeem is dat je de nachtkoeling kunt beperken tot de ruimtes waar niet geslapen wordt. Zo creëert het hoge ventilatiedebiet geen lawaaihinder op de slaapkamers, wat bij een klassiek systeem wel het geval is.

Zuivere lucht

De Provent D-Luxe is uitgerust met twee filters. Die zorgen ervoor dat de warmtewisselaar zuiver blijft, wat de luchtkwaliteit ten goede komt. De buitenlucht passeert achtereenvolgens door een insectenwering en een luchtfilter voordat ze de warmtewisselaar bereikt. Ook de afgevoerde binnenlucht stroomt door een filter om stof en andere vuildeeltjes uit op te vangen.
Een lichtsignaal op de ventilatie-unit geeft aan wanneer je de filters dient te reinigen. Dat is kinderspel: neem de afdekkap aan de binnenzijde van de unit weg, neem de filter weg, even stofzuigen en klaar. Ook het vervangen van de filters is in een handomdraai gebeurd. Wie veel belang hecht aan zuivere lucht, kan optioneel kiezen om de unit uit te rusten met een fijnstof- en pollenfilter.

Flexibel toepasbaar

Op esthetisch vlak heeft de Provent D-Luxe ook een streepje voor: geen lelijke muurdoorvoeren of extra schoorstenen, maar een subtiele opening boven enkele ramen of deuren. Het ontbreken van dakdoorvoeren betekent ook dat er geen risico op lekkages is.

Het feit dat kanalen overbodig zijn bij de Provent D-Luxe, maakt het systeem heel flexibel toepasbaar in zowel nieuwbouw als renovatie. Bij nieuwbouw bespaar je op bouwkosten zoals de kanalen en een eventueel dikkere dekvloer. In het geval van een renovatie is er geen kap- en breekwerk nodig om leidingen doorheen de woning te brengen. De warmte gerecupereerd in de warmtewisselaar is ook onmiddellijk beschikbaar in de woning. Er zijn dus geen transmissieverliezen in het kanalenstelsel. Verder is er ook geen afvoer voor condenswater nodig, wat bij andere mechanische ventilatiesystemen wel het geval is.
Bovendien vraagt Provent D-Luxe niet om een complexe inregeling van de debieten in iedere ruimte. Afhankelijk van het wettelijk verplichte debiet berekent de raamconstructeur waar en hoeveel units nodig zijn. In een doorsnee woning volstaan 7 tot 8 units om aan de regelgeving te voldoen én te genieten van verse, gezonde lucht.

Ook interessant