Bereken je ventilatiesysteem met online tool van Vasco

26 augustus 2013 Bron: Vasco
Onze huizen hebben een steeds betere isolatie en luchtdichtheid. ‘Natuurlijke’ ventilatie volstaat niet meer en dus moeten we de aan- en afvoer van lucht een handje helpen. Maar elke woning is anders, vraagt om een oplossing op maat, en het aanbod is groot. Vasco speelt hierop in met een online tool die de gebruiker heel wat wijzer maakt in zijn beslissing. Grote troef is de eenvoud en transparantie: in enkele stappen krijg je een passende oplossing voorgeschoteld.

Dirk Van Lier van Vasco: “We merken dat bouwers en verbouwers met veel vragen zitten omtrent ventilatie. Heel begrijpelijk, want het is een vrij technische materie en tenslotte gaat het om gezondheid en leefcomfort. Maar we willen niet enkel topkwaliteit aanbieden, een juiste en geïnformeerde keuze maken is even belangrijk. Deze tool is de eerste die met enkele duidelijke en eenvoudige stappen berekent en uitlegt welk type ventilatiesysteem het best past bij je woning.”

Vroeger gebeurde ventilatie vanzelf door deuren, ramen en kieren en spleten in muren en daken. Vandaag gebruiken we een ‘mechanisch’ ventilatiesysteem dat verse lucht aanvoert in de leefruimte (slaapkamer, living en bureau) en vochtige lucht verwijdert uit de vochtige ruimtes (keuken, badkamer en WC). De (ver)bouwer heeft daarbij de keuze tussen een systeem C of systeem D.

In een notendop: Bij een ventilatiesysteem C wordt verse lucht naar binnen gezogen via roosters in ramen. De gebruikte binnenlucht wordt mechanisch afgevoerd. Bij een ventilatiesysteem D gebeurt de aanvoer van verse buitenlucht en de afvoer van gebruikte binnenlucht volledig mechanisch door 2 ventilatoren. Hier komen dus geen roosters in ramen aan te pas.

Aan de hand van de oppervlakte van de ruimtes berekent de tool voor zowel systeem C als systeem D de passende oplossing uit het Vascoaanbod, inclusief de nodige uitleg en informatie. Ook de minimumafmeting van de ventilatieroosters en de minimum verplichte ventilatiedebieten zijn opgenomen. Bij vragen of onduidelijkheid is de helpfunctie op elk moment raadpleegbaar met heldere uitleg.

Het ventilatiesysteem kan berekend worden via deze link:
www.vasco.eu/NL_BE/ventilatie/luchtcapaciteit_berekenen

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Easykit
  • bouwinfo