Duurzaam Bouwen

Proeftuin zonnepanelen genomineerd voor Gouden Mier

Het proefdak met flexibele zonnepanelen van de Immigratie- en Naturalisatiedienst in het Nederlandse Zevenaar is grote kanshebber bij de uitreiking van de Gouden Mier, de prijs voor het meest duurzame initiatief in de bedrijfsvoering van het Rijk.
De proeftuin met zonnepanelen behoort tot de laatste vier kandidaten waaruit tijdens de Dag van de Bedrijfsvoering op 19 mei de prijswinnaar wordt gekozen.

De Rijksgebouwendienst en de IND Zevenaar hebben zich samen ingeschreven voor deze rijksprijs voor duurzame bedrijfsvoering die dit jaar voor de tweede keer wordt uitgereikt. De andere 3 kanshebbers zijn projecten over de samenwerking tussen VROM en VenW; de Rijksmarktplaats en flexibel werken bij SZW. Rijkswaterstaat won de Gouden Mier in 2010 zowel de publieks- als de juryprijs met het project 'Ramspolbrug': een uniek project waarbij de brug z’n eigen energie opwekt.

Nieuwste technieken

Op het 2800 m2 grote dak van de IND, een vroegere veilinghal, liggen 10 soortten zonnepanelen. De leveranciers van de zonnepanelen hebben de gelegenheid om hun nieuwste technieken uit te proberen. De Rijksgebouwendienst meet tijdens de proef voortdurend welk zonnepaneel de meeste energie levert. De IND Zevenaar verwacht jaarlijkse zo'n 50.000 kilowattuur aan energie van de zon te betrekken. Dat staat gelijk aan het energieverbruik van 20 huishoudens of een kantoor met 50 medewerkers.

Het zonnepaneel dat het beste presteert komt in aanmerking voor toepassing op alle andere rijksgebouwen met platte daken.