Architectuur

Prins van Asturië-prijs voor Frank O. Gehry

Prins van Asturië-prijs voor Frank O. Gehry
Guggenheim - Bilbao
De Amerikaanse architect Frank Gehry de Spaanse Prins van Asturië-prijs voor de kunst. De jury legde haar keuze woensdag uit met de nieuwe impuls die de 85-jarige aan architectuur gaf. De werken van Frank Gehry "zijn een meesterlijk spel met complexe vormen", beklemtoonde de jury. "Ze onderscheiden zich door het gebruik van niet-alledaagse materialen zoals titanium en door technologische innovatie."

De gerenommeerde Prins van Asturië-prijs wordt jaarlijks in acht categorieën uitgereikt en is telkens 50.000 euro waard. In de categorie kunst waren 36 kandidaten uit 19 landen genomineerd.

Gehry, die de Canadese en Amerikaanse nationaliteit heeft, sleepte met zijn bouwwerken al heel wat prijzen in de wacht. In 1989 kreeg hij zo de Pritzker Prizes, de belangrijkste onderscheiding in de architectuur. De belangrijkste bouwwerken van enige Omvang staan in Los Angeles, bijvoorbeeld de Loyola Law School, het california Aerospace Museum, de Francis Howard Goldwyn Regional Branch Library en het Vitra Design Museum. Spraakmakend is zijn guggenheim Museum in het Spaanse Bilbao, dat verrijst op een voormalig haventerrein bij de oude binnenstad waaraan de Schaal en de Textuur van het Museum is aangepast. Opvallend aan dit ontwerp is het gebruik van geavanceerde Computerprogramma's en het sculpturale metalen dak.

Maak kennis met het werk van Frank O. Gehry via onze fotospecial met zijn meest spraakmakende werken, klik hier.

Ook interessant