Architectuur

Gehry ontwerpt 150 meter hoge woontoren Berlijn

Frank Gehry gaat een woontoren aan de Alexanderplatz in Berlijn ontwerpen. Met 150 meter wordt het complex het op één na hoogste gebouw van de Duitse hoofdstad. Dat heeft vastgoedbedrijf Hines bekendgemaakt. De driehonderd woningen tellende toren komt op een steenworp van het hoogste bouwwerk van de stad te staan, de wereldberoemde Fernsehturm (368 m). Volgens Hines gaat het om het eerste hoogbouwproject voor woningen dat sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw in Berlijn is uitgevoerd. Gerhy verkreeg de ontwerpopdracht via een prijsvraag.

Het gebouw bestaat uit een aantal gestapelde blokken, die elk op een ander zichtpunt in de stad zijn georiënteerd. Volgens de jury is de manier waarop het ontwerp zich naar buiten richt ongebruikelijk voor deze locatie, maar vermengt het gebouw zich uitstekend met de omgeving en behelst het alle aspecten van het metropolitane leven.

Vier bureaus waren in de race voor het ontwerp. Kleihues+Kleihues behaalde de tweede prijs, de derde plek was voor Barkow Leibinger Gesellschaft. Het vierde bureau dat zijn ontwerp heeft mogen uitwerken is Ingenhoven Architekten. Hines heeft niet bekendgemaakt wanneer de toren zal worden gebouwd.

Meer afbeeldingen vindt u op Architectenweb.nl

Ook interessant