Architectuur

Prins Clausbrug de mooiste nieuwkomer

De Prins Clausbrug tussen Kanaleneiland en kantorenpolder Papendorp heeft de UN-AD Publieksprijs voor architectuur gewonnen.

De brug is een ontwerp van UN Studio, het Amsterdamse architectenbureau van Ben van Berkel. Van Berkel is ook de ontwerper van de Erasmusbrug (De Zwaan) in Rotterdam. Zijn Utrechtse brug heeft trouwens niet zo’n ’koosnaampje’, al wordt de Prins Clausbrug weleens aangeduid als ’de raket’.

Lezers van deze krant en architectuurliefhebbers konden dit najaar stemmen op hun favoriete, in 2003 en 2004 opgeleverde ontwerp. Honderden mensen deden dat en de blauw-paarse Prins Clausbrug won overtuigend. Tweede werd de universiteitsbibliotheek, van Wiel Arets. Dat ontwerp was favoriet bij de vakjury; Arets ontving daarvoor afgelopen zondag de Rietveldprijs.

De vakjury roemde de Prins Clausbrug ook: ,,Een aanwinst voor het stadsleven,’’ aldus de voorzitter, die had geconstateerd hoe zowel kantoorpersoneel als bewoners van Kanaleneiland de brug als plein gebruiken: een plek waar altijd wat te zien is.