Primeur voor BelgiŽ in Limburg: Stad geeft site in erfpacht aan wooncoŲperatie

  BE   16 november 2020 Bron: Wooncoop
Primeur voor BelgiŽ in Limburg: Stad geeft site in erfpacht aan wooncoŲperatie
De stad Hasselt is de eerste Vlaamse stad die een van haar sites in erfpacht uitgeeft aan een wooncoŲperatie. Dat betekent dat de coŲperatie, die bouwheer is, maandelijks een canon zal betalen aan de stad, maar dus niet bij de start het volledige bedrag moet neertellen. De stad blijft zo eigenaar van de site en kan dus ook haar voorwaarden koppelen aan het project. De betaalbaarheid voor de toekomstige bewoners wordt zo mee haalbaar gemaakt.

Een wooncoŲperatie is voor ons land ook relatief nieuw. De wooncoŲperatie, hier wooncoop, brengen een radicaal nieuw woonmodel in de samenleving, het coŲperatief wonen, waar wonen uit de speculatie wordt gehaald en de harde grens tussen kopen en huren verdwijnt. Op vraag van burgers kopen zij panden of gronden, maken ze klaar en beheren het goed tijdens de bewoning. wooncoopen combineert het beste van kopen en huren. Bewoners zijn eigenaar van aandelen in de coŲperatie en kunnen zo aan de reŽle kostprijs een woning huren. De basishuurprijs zakt via kapitaalinbreng en de lat kan hoger gelegd worden door te kiezen voor kapitaalopbouw.

Meer nog, naast de erfpacht en het coŲperatief wonen, zullen bewoners er gaan cohousen. Cohousing raakt wel al in steden als Gent, Antwerpen en Leuven ingeburgerd, maar ook Hasselt wil hier niet in achterblijven. In Hasselt komen er 33 woningen op de site van het oude gemeentehuis van Sint-Lambrechts-Herk waarnaast ook vele extra gedeelde ruimtes kunnen gebruikt worden zoals een professionele keuken met eetplaats, een wasbar met clubhuis, logeerkamers en niet te vergeten de grote tuin.

Er wordt uiteraard ook aan duurzaamheid gedacht. Zo zullen ze er een deelwagen systeem uitwerken voor alle bewoners, een groep van een kleine 100 bewoners in totaal, en ligt de lat zeer hoog op vlak van vernieuwende technieken.

Waarom wordt wonen in cohousing MoosįHerk straks zo waardevol?
ďWel, daar kunnen we zeer duidelijk over zijn. We gaan voor een multigenerationele groep mensen, waar kinderen veilig en vrij samen kunnen spelen, waar er een uitgebreid sociaal netwerk zomaar binnen handbereik ligt en j e kan snoepen van de nieuwe luxe. Naast het feit dat alle winkels en het openbaar vervoer op een steenworp afstand liggen en de site op fietsafstand van het centrum van Hasselt ligt, kan j e er uitgebreid cocoonen in j e eigen duurzame woning.Ē

Op 28 november zal je vanuit j e eigen veilige zetel, op een zelfgekozen moment en zo vaak je maar wil, kunnen ontdekken hoe het meest innovatieve woonproject van Limburg eruit zal zien en welk prijskaartje eraan vasthangt. Stap je voor het einde van het jaar in, dan kan je je eigen unit nog mee vorm geven.
Wil je meer weten? Schrijf je dan in via www.wooncoop.be/moosherk

Als alles goed gaat, zullen tegen eind 2023 de eerste bewoners intrekken in dit cohousingproject. De tijd die je privť of collectief wil doorbrengen, bepaal je zelf. Maar ťťn ding is zeker: het sociale vangnet binnen een cohousing is groot. Verbondenheid is ťťn van de belangrijkste redenen waarom mensen er bewust voor kiezen om te gaan cohousen.

Primeur voor BelgiŽ in Limburg: Stad geeft site in erfpacht aan wooncoŲperatie

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo