Ventilatie

Prima binnenklimaat dankzij natuurlijke ventilatie en zonwering

Prima binnenklimaat dankzij natuurlijke ventilatie en zonwering
Tegenwoordig worden we van overal opgeroepen om te ventileren. Ramen en deuren moeten open om het risico op verspreiding van virusdeeltjes binnenshuis tot een minimum te beperken. ‘Natuurlijk ventileren’ heet het … maar met de winter voor de deur is dat uiteraard steeds minder evident om binnenshuis niet aan comfort te moeten inboeten. De kunst is dan ook om dit ‘natuurlijk ventileren’ zo dicht mogelijk te benaderen bij de keuze van je ventilatiesysteem. En het goede nieuws is dat Renson daarvoor de ideale oplossing heeft: met Invisivent Comfort raamventilatieroosters in combinatie met de slimme Healthbox 3.0 ventilatie-unit. Dat zogenaamde C+ ventilatiesysteem zorgt volautomatisch en op een gecontroleerde, energiezuinige manier voor dat je binnenshuis steeds de best mogelijke lucht ademt. Hoe? Door je huis te ‘spoelen’ met verse lucht via de raamventilatieroosters en tegelijk de vervuilde binnenlucht af te voeren op basis van de gemeten binnenluchtkwaliteit per kamer.

Prima binnenklimaat dankzij natuurlijke ventilatie en zonwering
Healthbox 3.0 ventilatie-unit

In Oostende waren de eigenaars van deze moderne nieuwbouwwoning sterk betrokken bij zowel het ontwerp als de energieprestaties van hun woning. “Zowel een volledig mechanisch balansventilatiesysteem met warmteterugwinning als een systeem met natuurlijke toevoer van verse buitenlucht hebben volgens ons hun voor- en nadelen, maar we waren wel gecharmeerd door het slimme van een systeem C+ waarbij je perfect kan sturen in functie van de hoeveelheid verse lucht die je nodig hebt,” getuigen ze. “Het voordeel van zo’n slim ventilatiesysteem is dat je binnenshuis steeds over verse buitenlucht beschikt, maar dat je tegelijk nooit meer (koudere) lucht zal binnenhalen dan noodzakelijk. De bewoners kozen er bewust voor om ook in de slaapkamers afvoer te voorzien: “Uiteindelijk zijn we daar heel tevreden over omdat we merken dat het binnenklimaat in de slaapkamers er ’s nachts een heel stuk op vooruitging.”

Grote raampartijen waren voor hen trouwens een must om veel daglicht te kunnen binnenhalen, maar dat betekende wel dat ze enkele maatregelen moesten nemen om het risico op oververhitting binnenshuis voor te zijn: daaronder ook de bewuste keuze voor buitenzonwering. “Op warme dagen laten we die screens al van ’s morgens naar beneden,” klinkt het. Of ook: “als de zon in de loop van de dag begint te schijnen, kunnen we zelfs van op afstand de screens neerlaten.”

Prima binnenklimaat dankzij natuurlijke ventilatie en zonwering

“Het resultaat is dat we ’s avonds telkens thuiskomen in aangename binnentemperaturen. Het grote voordeel – zelfs met de screens neer – is ook dat je nog steeds naar buiten kan kijken. Je hebt nooit een opgesloten gevoel. Door trouwens vanaf het eerste ontwerp rekening te houden met die zonwering, zijn de doekkasten en zijgeleiders van de screens onzichtbaar in de gevel ingewerkt. En dat komt de strakke look van deze nieuwbouwwoning ten goede.”


Invisivent Comfort: nieuwe raamverluchting

Met de rechtstreekse toevoer van verse buitenlucht via verluchtingsroosters bovenop de ramen, ben je altijd zeker van voldoende verse lucht in huis. Zeker omdat de toevoer via de Renson Invisivent raamverluchtingen perfect afgestemd wordt op de gecontroleerde afvoer van de vervuilde lucht via Healthbox 3.0.

De smallere buitenopeningen van de nieuwe Invisivent Comfort raamverluchting maken dat die subtiel geïntegreerd kan worden in het ontwerp van een woning en zorgen ook voor een hoger akoestisch comfort. Maar daar stopt het niet bij, want deze raamverluchting is nu ook standaard akoestisch geïsoleerd. De Invisivent Comfort heeft zijn naam trouwens niet gestolen, want dankzij de zelfregelende klep met terugslagwerking – die dwarsventilatie voorkomt – zorgt die ook thermisch voor een hoger comfort.

Prima binnenklimaat dankzij natuurlijke ventilatie en zonwering

Healthbox 3.0: een ventilatie-unit die over je waakt, én met je praat

Toevoer van verse lucht is één ding, maar uiteraard moet de vervuilde binnenlucht ook afgevoerd worden. In het C+ systeem van Renson neemt de nieuwe Healthbox 3.0 die taak voor z’n rekening. Dat je via de app de luchtkwaliteit in je woning zelf 24/7 kan opvolgen én kan zien hoe de ventilatie-unit daaraan bijdraagt, is handig meegenomen. Bovendien kan je dankzij de app kamerprofielen instellen en de historiek van je ventilatiesysteem en de binnenluchtkwaliteit oproepen. Zo ben je elke dag zeker van de best mogelijke luchtkwaliteit in huis.

Ook interessant