Vloerbekleding

Prijs geeft doorslag bij keuze laminaat

Door het bieden van het warme uiterlijk van een houten vloer in combinatie met een gunstige prijs in vergelijking met een echte houten parket vloer is laminaat zeer populair geworden in de Nederlandse woning. In 57% van de Nederlandse woningen ligt een laminaat vloer. Het belangrijkste keuzecriteria van de consument is hierbij de prijs. Dit blijkt uit een onderzoek van USP Marketing Consultancy onder 1.875 woonconsument uit het panel DeelUwMening.nl.

QuickStep meest gelegd in Nederlandse woning
Aan de consumenten is gevraagd welk merk laminaat men in huis heeft liggen. Het merk laminaat is blijkbaar niet van groot belang bij de keuze, aangezien 62% niet weet welk merk laminaat men heeft liggen. Van de laminaatvloerbezitters heeft 13% een laminaatvloer van QuickStep. Daarna zijn de laminaatvloeren van Ikea en ook Cando met 5% de meest voorkomende vloeren. Wat verder opvalt is dat 4% aangeeft een eigen merk van de bouwmarkt te gebruiken.



Consument prijsbewust
Laminaat wordt door bouwmarkten veel gebruikt als stunt product. In diverse folders worden de laagste prijzen van deze kunststof vloerbedekking aangeprijsd. Prijs is dan ook het belangrijkste criteria bij het maken van een keuze voor een laminaatvloer. Van de laminaatbezitters heeft 31% het laminaat gekozen vanwege de aantrekkelijke prijs. Daarnaast spelen vanzelfsprekend ook de esthetische motieven als kleur en design een voorname rol bij het kiezen (23%). Ook bij deze vraag zien we dat het merk er eigenlijk niet toe doet: slechts 4% kiest een laminaat op basis van het merk. Ook de adviserende rol die de verkoper speelt is beperkt. Slechts 2% kiest op basis van advies van de verkoper. Dit duidt er dus op dat men veelal de keuze geheel zelfstandig maakt.