Vastgoed

Premie moet renovatie bovenverdieping aanmoedigen

Verschillende gemeenten bieden aan eigenaars van winkelpanden premies aan om de verdieping(en) boven de winkel uit te bouwen tot volwaardige appartementen met een eigen toegang. Op die manier willen steden en gemeenten als Mechelen en Leopoldsburg het kwalitatieve woningaanbod in de binnenstad vergroten en ervoor zorgen dat je als huurder moeiteloos boven een winkel kunt wonen.

De Wonen boven winkels-premie

In Nederland wordt ‘wonen boven winkels’ al langer aangemoedigd. Vroeger waren de panden boven winkels meestal de woonhuizen van de winkeleigenaars. Tegenwoordig gaan zij vaak elders wonen. Maar wanneer er geen aparte inkom is, zijn die panden allesbehalve gegeerd als appartementen. Een extra inkom creëren is bovendien duur. Zowel in Nederland als in België staan de bovenverdiepingen van duizenden winkels gewoon leeg, terwijl ze na een renovatie perfect kunnen dienen als nieuwe appartementen en studio’s.

Praktische tips en financiële voordelen

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest erkent men het probleem en worden burgers met praktische tips en doefiches aangemoedigd om panden te renoveren.

Andere steden proberen eigenaars te stimuleren met financiële voordelen. Zo is er in Mechelen een Wonen boven winkels-premie van maximaal 4.950 euro per pand. Andere steden en gemeenten met een gelijkaardig voordeel zijn:
  • Brugge
  • Hasselt
  • Leopoldsburg
  • Leuven
  • Sint-Niklaas
  • Tienen
  • Zwevegem

Wonen boven een winkel: succesverhalen

Vorig jaar liet de stad Brugge nog weten dat de premie een groot succes was. Al 120 Bruggelingen hadden een beroep gedaan op de premie, voor een totaal bedag van een half miljoen euro. “We vinden het belangrijk dat er in onze winkelstraten ook gewoond wordt”, zegt Brugs schepen van Huisvesting Franky Demon. Meer weten? Ontdek hier de voordelen van wonen boven winkels.

Ook interessant