Vastgoed

Wonen boven een winkel heeft heel wat voordelen

Appartementen boven een winkel blijven vaak langdurig onbewoond. Zeker in drukke winkelstraten zoals de Brusselse Nieuwstraat of de Antwerpse Meir loopt leegstand van de bovenverdiepingen op tot 70%. Gevolg: het pand begint langzamerhand te verkrotten en de onveiligheid ’s nachts stijgt. Om dit tegen te gaan, geven heel wat steden premies voor wonen boven winkels. In Mechelen, Leuven, Sint-Niklaas, Brugge, Tienen of Halle kan je bijvoorbeeld een premie aanvragen.

Boven een winkel wonen, niet evident

Vroeger waren de panden boven winkels meestal de woonhuizen van de winkeleigenaars. Tegenwoordig gaan zij vaak elders wonen. Dat zorgt voor een probleem: omdat er geen aparte inkom is voor bewoners van appartementen boven een winkel, is dit geen gegeerde woonruimte. Een extra inkom creëren is echter een dure zaak. Heel wat commerçanten moeten hier kostbare economische ruimte voor opgeven. Subsidies van verschillende Vlaamse steden moeten ervoor zorgen dat het haalbaarder wordt om renovatiewerken uit te voeren die een aparte ingang creëren.

Wonen boven winkels: ook heel wat troeven

  • Je hoeft niet in de file te staan: je woont reeds in het hartje van de stad. Je hebt dus alles op wandel- of fietsafstand. Als een ondernemer boven zijn eigen winkel gaat wonen, moet hij niet meer pendelen naar het werk. In dit geval bespaar je op vervoerskosten en kan je gezin en gewin op een vlotte manier combineren.
  • Als mensen in winkelstraten gaan wonen, zullen deze straten herleven en wordt het buurtgevoel gestimuleerd. Ook het sociale en culturele leven van de stad baten bij bovenwinkelwonen. Door meer bewoning in winkelstraten zal ook de veiligheid in deze buurten beter worden.
  • Ondernemers en/of eigenaars van aangrenzende panden hebben de mogelijkheid om samen te zoeken naar oplossingen om panden groter te maken en zo comfortabele wooneenheden te creëren. Dit kan bijvoorbeeld door een nieuwe toegang te creëren langs de achterzijde, het openbreken van verdiepingen tot grotere ruimte of de het ontwikkelen van nieuwe woonvormen als lofts, studio’s of bijkomende appartementen.