Domotica

Plasma en LCD strijden om consument

Uit recent onderzoek blijkt dat zowat de helft van de Britse mannen bereid zou zijn 6 maanden seks in te ruilen voor een 50-inch plasma tv. Toch lijkt plasma - lang het populairste scherm onder de extra-grote televisies- stilaan maar zeker de strijd met concurrent LCD (liquid crystal display) te gaan verliezen. In 2006 gingen voor elk LCD-scherm nog 3 plasma's over de toonbank. Maar afgelopen jaar werd die dynamiek omgedraaid en volgens onderzoeksbureau IDC zouden tegen 2011 nog 15 miljoen plasmaschermen worden verkocht, tegen 90 miljoen LCD's.

Plasma zou twee grote nadelen hebben: ten eerste verbruiken ze enorm veel elektriciteit (reden waarom InterContinental besloot om 585.000 plasma-tv's te vervangen door LCD's), ten tweede hebben ze last van inbranding. Dat is het feitelijk minder worden van de lichtopbrengst. Stilstaande objecten kunnen als fantoombeelden zichtbaar blijven indien ze langdurig op één en dezelfde plek zichtbaar zijn geweest. Dat kan de vorm aannemen van bijvoorbeeld het logo van de enige financiële zender die wordt bekeken in een bedrijfsomgeving.

Ondertussen is plasma ook het prijsvoordeel kwijtgespeeld. Dankzij massproductie is een 42-inch LCD vandaag goedkoper dan een plasmascherm met dezelfde afmetingen. Toch blijven sommige fabrikanten in plasma geloven. Panasonic maakte onlangs bekend € 5 miljard in de productie van plasmaschermen te gaan investeren. En na een afwezigheid van een jaar gaat ook de Taiwanese fabrikant Tatung zich weer op de markt voor plasma-tv's begeven. Die denkt dat een tekort aan lcd-schermen de prijs van plasma's op termijn opnieuw aantrekkelijker zal maken.