Tuin

Plantendagen in het mekka van de plantenliefhebber

Wie op een mooie zomerdag het privilege heeft om met Maurice Vergote in zijn tuin rond te wandelen , bemerkt reeds snel dat deze bijzondere tuin in Engelse cottagestijl ook in het buitenland de nodige bekendheid geniet . Op enkele uren tijd passeren een resem nationaliteiten de revue, een koppel uit Compiègne, een dame uit Curacao, een heer en dame uit Nice ..., een hele autocar met Duitse ‘groen-toeristen’... . Het plantenparadijs van Maurice krijgt trouwens vooral in Duitsland,Frankrijk,Nederland en Denemarken heel wat positieve pers, de tuin heeft zelfs navolging gekregen dankzij Elisabeth Swietering die in Heek nabij Nimburg (Munsterland) een tuin met gelijkaardig plantenassortiment (dankzij advies van Maurice) realiseerde en in heel wat persartikels naar haar leermeester verwijst. (zie bijlage)

De inspiratie voor zijn tuin vond Maurice tijdens zijn vele Engeland reizen in de cottage stijl, een tuinstijl waar men planten van alle kleuren kan in verwerken en geen planten dient uit te sluiten, zo voelen zowel ‘grootmoeders’ planten als nieuwe cultivars zich perfect thuis in de slingerende borders.


Maurice Vergote

De Engelse cottagestijl is onlosmakelijk verbonden met een grote tuindame : nl. Gertrude Jekyll, door een slechter wordend zicht zag deze talentrijke dame zich reeds op jonge leeftijd genoodzaakt af te zien van een carrière als schilder. Dankzij haar veelzijdige opleiding (architectuur, botanica, kleurenleer, schilderkunst) kreeg ze het idee om haar drang naar creatieve expressie met planten en struiken weer te geven en van de tuin ahw een kunstwerk met schitterende kleurcomposities te maken . Ze was ook een fervent aanhanger van de Arts and Craftbeweging , die alle kunstakken wenste te verenigen en een bewonderaar van William Robinson die indertijd met zijn ‘Wild garden’ en natuurlijke uitstraling van de tuin furore maakte. In haar tuincreaties liet ze zich sterk inspireren door het impressionisme en haar voorliefde voor William Turner.

Gertrude Jekyll begon zich in de loop van haar carrière ook steeds meer te interesseren voor combinaties van planten die tot dezelfde biotoop behoorden, de juiste planten op de juiste plaats zorgen er immers voor dat de borders heel wat minder arbeidsintensief worden. Een idee dat bijna een eeuw later door een andere grote tuindame ‘Beth Chatto’ overgenomen werd en in haar ‘gravelgarden ‘ verfijnd werd toegepast.

Haar bijzondere tuinstijl met grote natuurlijke kleurrijke borders werd later ook nagevolgd door o.a. Vita Sackville-West (Sissinghurst) en Christopher Lioyd (Great Dixter) .

Zeldzame cultivars en eigen selecties.

Een plantenkweker in hart en nieren is steeds op zoek naar nieuwe waardevolle variëteiten bij collega’s of binnen de eigen creativiteit om nieuwe soorten te winnen.
Wie in de tuin van Maurice aandachtig de naambordjes van de planten bestudeert en naderhand dit op het internet gaat opzoeken kan tot de verassende constatatie komen dat er helemaal geen informatie over deze plant terug te vinden is.
Soms betreft het mooie oude cultuurvariëteiten die helaas (bijna)niet meer in de handel te vinden zijn en een andere keer betreft het nieuwe cultuurplanten die nog niet in het commerciële circuit te verkrijgen zijn.

Vb: Astrantia ‘Washfield’ (zeldzaam nog te vinden..)
Vb: Sedum ‘Chocolate Dip’ ( nog niet te verkrijgen )

Of eigen creaties - 4 Phloxen : Phlox ‘Lyns favourite’ – ‘Lavender Lyn’ – ‘Phil’ – ‘Belgian Luxury’
- Echinacea purpurea ‘Groenkopje’ (in 2012 te verkrijgen )
- Agapanthus ‘Maurice’ ( te koop tijdens plantendagen)

In de tuin bevinden zich ook tal van ‘sport’s’ , spontane kruisingen tussen de aanwezige soorten die door Maurice op hun kwaliteiten beoordeeld worden en bij een positieve evaluatie, hun welverdiende plaats in de border mogen opeisen of in het commerciële circuit geïntroduceerd worden.