Duurzaam Bouwen

PassiefBouwen Event nieuw op vakbeurs Energie 2012

Passief Bouwen neemt de komende jaren zo’n vlucht dat dit een eigen evenement rechtvaardigt. De Stichting PassiefBouwen.nl en VNU Exhibitions Europe zijn een samenwerking aangegaan om gezamenlijk het PassiefBouwen Event 2012 te organiseren ten tijde van de vakbeurs Energie die op 9, 10 en 11 oktober 2012 in de Brabanthallen wordt georganiseerd. Het contract hiervoor is dinsdag 20 september getekend.

Eerder al werd op de beurs Energie aandacht besteed aan Passief Bouwen in de vorm van een paviljoen. In de nieuwe opzet krijgt Passief Bouwen een eigen hal. Het event wordt een combinatie van een beurspresentatie en een omvangrijke serie PassiefBouwen workshops. Kennisoverdracht is een belangrijk onderdeel van het Event. De organisatoren rekenen op 75 deelnemers en programmeren vooralsnog 75 workshops.

Project manager Richard Butter van VNU Exhibitions Europe: “Niemand twijfelt aan de noodzaak van CO2-reductie of over de zinnigheid van isoleren en het terugdringen van het energiegebruik. De discussie geeft de trend aan. Passief Bouwen vertaalt deze trend naar een integraal bouwconcept. Daarom zijn we blij dat de Stichting PassiefBouwen.nl gekozen heeft om het 2012-event samen met ons verder uit te bouwen. Een concept met een visie, zo zien wij dat, past uitstekend op en naast onze vakbeurs Energie.”

Nieuwe fase

Chris Zijdeveld, voorzitter van de Stichting PassiefBouwen.nl: “ VNU Exhibitions heeft zijn sporen verdiend in de bouwsector met beurzen als de Internationale BouwBeurs, de installatiebeurzen VSK en Elektrotechniek en Energie. Passief Bouwen heeft raakvlakken met al deze beurzen. Exposanten van deze beurzen zouden uitstekend passen binnen het concept van het PassiefBouwen Event 2012. We hebben inmiddels vier keer achtereenvolgend een paviljoen Passief Bouwen georganiseerd. We staan aan de vooravond van een nieuwe fase: een eigen event, in een eigen hal in een omgeving waar het draait om het begrip energie. We laten de pioniersfase achter ons. Passief Bouwen moet op het netvlies van architect, projectontwikkelaar en bouwer komen. Het moet een voor de hand liggende overweging worden. Kennisoverdracht richting de bouw en installatiesector is daarbij essentieel. Workshops en expositieprogramma gaan daarom hand in hand.”

Zonne-energie

Passief bouwen betekent maximaal gebruik maken van zonne-energie. Deze energie wordt door een goed gebouwontwerp en zonder apparatuur ‘vanzelf’ gebruikt. Een goed ontwerp benut de zonne-energie in de winter en sluit de ongewenste zonne-instraling in de zomer buiten. Een huis dat volgens de principes van passief bouwen is ontworpen gebruikt voor de verwarming slechts 200 tot 300 kubieke meter gas, en fractie van het standaardgebruik.