Panoramische uitkijktoren op de Zonhovense Wijvenheide

  BE   28 april 2015 Bron: Architectura Verstuur
Panoramische uitkijktoren op de Zonhovense Wijvenheide
Architecten Delobelle
Het Gentse architectenbureau Architecten Delobelle ontwierp een uitkijktoren in het waterrijke gebied gelegen in de gemeente Zonhoven. De uitkijktoren is geplaatst in de houtrand van één van de vijvers en biedt een uitzicht over de honderden vijvers. Architecten Robby Delobelle en Hannes De Preester hadden bij hun ontwerp veel aandacht voor de integratie van het bouwwerk in de natuurlijke omgeving van de vijvers Wijvenheide en Platwijers. De uitkijktoren is vijftien meter hoog en staat deels in het water tussen het riet. Om de impact op de natuurlijke omgeving zo klein mogelijk te houden, gebruikten ze natuurlijke materialen, kleuren en tinten die zich goed integreren in de groene omgeving.

In het natuurgebied vertoont de uitkijktoren zich steeds in een wisselende gedaante, waarbij het verzinkte staal, het hout en het riet de toren laat opgaan in de omgeving. De vis, als het icoon van de Wijers, diende als inspiratie voor de toren. De uitkijktoren springt als een ‘naar lucht happende vis’ uit het water.

Educatief beklimmen

Drie ronde kolommen vormen de centrale structuur van de toren waaraan de trappen en gevels opgehangen zijn. Door de gevarieerde gevels ontstaan er bij het beklimmen van de toren wisselende zichtlijnen. Binnen de structuur zijn er drie belevingskamers met plaats voor educatieve voorzieningen. Deze diversiteit aan zichten eindigt boven op een uitkijkplatform, 15 meter boven de vijvers. Hier hebben passanten een panoramisch zicht op het natuurgebied met zijn vele vijvers. In het paviljoen kan door middel van een scherm gekoppeld aan de webcam het zicht van boven de toren getoond worden.

Lees verder op Architectura

Lees ook:

Verstuur
  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Loxone
  • bouwinfo