Architectuur

Uitkijktoren Lommelse Sahara opgeleverd

Woensdag wordt officieel een nieuwe uitkijktoren bij het Vlaamse Lommel opgeleverd. Het ontwerp van Ateliereen Architecten en MaMu Architecten refereert aan de naam van het gebied, de Lommelse Sahara. Met behulp van touw wordt het lijnenspel van de zandduinen in de gelijknamige woestijn verbeeld. “Het touw heeft een natuurlijke kleur en uitstraling”, meldt Ateliereen over de materiaalkeuze. “Daarnaast is het soepel en relatief zwaar, waardoor het doorhangt. Doordat 3,5 kilometer touw afwisselend strak en los om de toren is gewikkeld ontstaan de kenmerkende lijnen van de Sahara.”

De Lommelse Sahara is een zandvlakte met duinen en diverse plassen, en wordt omzoom door naaldbossen die verstuiving tegengaan. Als onderdeel van het regionaal Landschap de Lage Kempen is het gebied een grote publiekstrekker voor wandelaars. De uitkijktoren moet de beleving van het landschap versterken.

De constructie bestaat uit geschakelde driehoeken. Dit is constructief een efficiënte vorm. Dit principe zorgt er tevens voor dat de aanblik vanuit verschillende perspectieven telkens anders is. Zo lijkt de toren vanaf sommige plekken zelfs scheef te staan, zegt Ateliereen.

Lees verder en bekijk meer afbeeldingen op Architectenweb.nl

Ook interessant