Vastgoed

Pandenfonds verkoopt twee nieuwbouwwoningen in de Pluimstraat in Kortrijk

Pandenfonds verkoopt twee nieuwbouwwoningen in de Pluimstraat in Kortrijk
Pandenfonds NV, een joint venture van de stad Kortrijk en Participatiemaatschappij Vlaanderen, verkoopt twee nieuwbouwwoningen op de hoek van de Pluimstraat en de Slachthuisstraat. Pandenfonds NV koopt leegstaande en verwaarloosde woningen, renoveert ze toekomstgericht en duurzaam om ze vervolgens terug op de markt aan te bieden. De twee woningen in de Pluimstraat staan op de plaats waar lange tijd 'het kartonnen huis' stond, een vervallen woning in ruwbouwfase.

Kartonnen huis

De nieuwe woningen op de hoek van de Pluimstraat en de Slachthuisstraat zijn gebouwd op de plek waar lange tijd een vervallen pand stond dat door de buurt werd omgedoopt tot 'het kartonnen huis'. De stad, toen nog via het Stadsontwikkelingsbedrijf (SOK), had het pand in 2008 gekocht in het kader van het Kavelproject. In dat project kocht de stad een 10-tal verouderde woningen in de Zwevegemsestraat, Pluimstraat en Slachthuisstraat. Jonge starters konden die woningen kopen aan een gunstige prijs onder de voorwaarde dat ze het pand moesten afbreken en vervangen door een nieuwbouw. De kopers van dit pand raakten tijdens de bouwwerken in de problemen door een frauduleuze aannemer. De werken werden nooit afgerond en het pand bleef lange tijd in ruwbouw staan. In 2016 besliste de stad om het terug te kopen van de bankinstelling die beslag legde op het pand en opnieuw aan te bieden binnen het kavelproject. Nieuwe kopers werden echter niet meer gevonden. Vier jaar geleden nam Pandenfonds NV, joint venture van de stad Kortrijk en Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV), het vervallen gebouw over. Vandaag is de ooit verloederde hoek getransformeerd in twee nieuwbouwwoningen die te koop worden aangeboden.

Pandenfonds verkoopt twee nieuwbouwwoningen in de Pluimstraat in Kortrijk

Energiezuinig wonen in het hart van de stad

Het ontwerp van de woningen is van A lined Architecten uit Zulte. De Brabant nv bouwonderneming uit Oeselgem voerde de werken uit. De woning met adres Pluimstraat 33 heeft een bewoonbare oppervlakte van 115 m² verspreid over vier verdiepingen. Op het gelijkvloers en de eerste verdieping vind je drie slaapkamers en de badkamer. Op de tweede verdieping bevindt zich de keuken en een zonnig terras van met uitzicht. De lichtrijke leefruimte bevindt zich op de derde verdieping. De tweede woning (Pluimstraat 35) heeft een bewoonbare oppervlakte van 108 m². Ze telt twee slaapkamers op het gelijkvloers, een ruime living op het eerste verdiep en op de tweede verdieping bevinden zich de keuken en het terras.

Kandidaat-kopers vinden een energiezuinig huis met een uitstekende ligging in het hart van de stad. De woningen liggen op een steenworp van de Veemarkt en het winkelwandelgebied. Het station bevindt zich op 700 meter. In de gemeenschappelijke overdekte inkom kunnen ook fietsen gestald worden. De woningen zijn gebouwd met veel aandacht voor duurzaamheid. Beide woningen zijn uitgerust met zonnepanelen, een condensatieketel voor de verwarming op gas en ventilatie C+. De woning Pluimstraat 33 heeft een E-peil van 30 en een S-peil van 28. De woning met huisnummer 35 heeft een E-peil van 29 en een S-peil van 24.

Pandenfonds verkoopt twee nieuwbouwwoningen in de Pluimstraat in Kortrijk

Prijzen

De twee nieuwbouwwoningen worden te koop aangeboden via Immo Dewaele. De instelprijzen zijn 259.000 EUR voor een woning met drie slaapkamers en 249.000 EUR voor een woning met twee slaapkamers. Deze prijzen zijn excl. btw. De btw bedraagt 6% op voorwaarde dat het de enige eigen woning is bij akte vóór 1 januari 2024.

Via het Pandenfonds hebben we een troosteloze hoek die bepalend is voor het uitzicht van de Pluimstraat en de Slachthuisstraat kunnen transformeren. Dit zijn zeker geen kartonnen huisjes meer, de huizen voldoen aan alle vereisten op het gebied van energiezuinigheid. Kopers, of dat nu gezinnen zijn of pendelaars, krijgen een moderne stadswoningen pal in het hart van de stad.

Wout Maddens, schepen van bouwen en wonen


PMV biedt financieringsoplossingen aan voor private en publieke partijen die projecten realiseren die inzetten op financieel rendement en maatschappelijke meerwaarde. Hier realiseren we samen met de stad de ambitie om het aanbod aan kwaliteitsvolle en betaalbare woningen in het centrum van Kortrijk voor gezinnen te vergroten.

Bertrand Van Regemortel, Participatiemaatschappij Vlaanderen

Ook interessant