Nieuwbouw

Er komen veel minder appartementen bij in grotere steden

Er komen veel minder appartementen bij in grotere steden
In 2022 werden er minder appartementen vergund. De toename vorig jaar is de laagste sinds 2016. De aangroei vorig jaar lag 8% onder het tienjaarlijks gemiddelde voor 2012-2022. Dat is vooral te wijten aan het feit dat er veel minder flats bijgekomen zijn in de grotere steden. Globaal is vorig jaar de residentiële nieuwbouw met 1% achteruit gegaan. Terwijl het aantal flats in dalende lijn ging, zagen we gemiddeld 16% meer nieuwe huizen dan gemiddeld in de periode 2012-2022. Volgens Embuild Vlaanderen geeft dit aan dat huishoudens nog steeds vaak op zoek gaan naar een grondgebonden woning buiten de grotere steden.

In centrumsteden bijna een derde minder flats dan voorgaande jaren

Vlaanderen kende de laatste decennia een sterke appartementisering. Al sinds eind jaren 90 zien we een toename van het aandeel flats onder de nieuwbouwwoningen. Dit aandeel bereikte een maximum in 2017. Dat jaar was 64% van de toegekende nieuwbouwvergunningen een flat. Nu neemt het aandeel flats in nieuwbouw terug af. (zie grafiek onder) Terwijl in grote delen van Vlaanderen het aandeel van appartementen grosso modo constant blijft of er sprake is van een lichte stijging in het aantal afgeleverde vergunningen, blijkt dit in de grotere steden sterk achteruit te gaan.

Goedgekeurde vergunningen Vlaanderen
In de centrumsteden gaat het gemiddeld om een achteruitgang van 30% in vergelijking met het gemiddelde van de laatste tien jaar. Zo zien we sterke dalingen in Aalst (-71%), Hasselt (-59%), Sint-Niklaas (-52%), Leuven (-41%), Oostende (-37%), Gent (33%), Brugge (-33%), Antwerpen (-26%), Turnhout (-23%) en Genk (-22%). Enkel in Mechelen en Kortrijk is er een stijging van respectievelijk 32 en 20%. In heel wat van die grotere steden neemt ook de aangroei van de nieuwe huizen aanzienlijk af, maar vooral in Antwerpen (+56%) en ook in Gent (+15%) komen er meer nieuwe huizen bij dan voorheen.

Goedgekeurde vergunningen, Vlaanderen, per type gemeenteGoedgekeurde vergunningen, Vlaanderen, per type gemeente
Statbel, cijfers tem 11/2023

Goedgekeurde vergunningen, flats, grote en regionale stedenGoedgekeurde vergunningen, flats, grote en regionale steden
Statbel, cijfers tem 11/2023

Goedgekeurde vergunningen, huizen, grote en regionale stedenGoedgekeurde vergunningen, huizen, grote en regionale steden
Statbel, cijfers tem 11/2023

Woning op maat voor elke Vlaming

Dat het aandeel flats terug afneemt hoeft niet te verbazen. Niet alleen bereikten we de voorbije jaren een hoog peil, ook wil niet ieder gezin in een flat wonen. We zien de voornaamste toename van huizen in landelijke gemeenten. Woonbehoeftes zijn zeer divers en een gezonde woningmarkt kan voldoen aan al deze behoeftes. Maar vandaag kenmerkt onze vastgoedmarkt zich door inelasticiteit. Dat betekent dat het aanbod de vraag niet kan bijbenen. Bovendien dienen er, volgens Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele, tegen 2050 niet minder dan 400.000 woningen te worden bijgebouwd. De coronacrisis heeft de voordelen van een grondgebonden woning nog eens duidelijk aangetoond waardoor er meer vraag naar is onder huishoudens.

“Het aandeel flats is de laatste jaren zo sterk toegenomen dat dit niet kon blijven duren. Zo wonen er in ons land al meer huishoudens in een flat dan in Nederland. Maar Vlaanderen heeft nood aan een gezonde mix van de verschillende woonvormen. Onze regio heeft de afgelopen 25 jaar een inhaalbeweging gemaakt om het beperkte aanbod van flats dat er midden jaren ’90 was, te doen toenemen. De veranderende demografie en de beperkte hoeveelheid bouwgrond heeft de bouwsector aangespoord om meer flats te realiseren. Maar tijdens de coronacrisis is gebleken dat veel huishoudens ook belang hechten aan een woning met tuin”, zegt Marc Dillen, directeur-generaal van Embuild Vlaanderen.


Ook interessant