Interieur

Paas Food Industries NV kiest voor duurzame verlichting

Het Maasmechelse Paas Food Industries NV heeft de recentelijk gerealiseerde nieuwbouw volledig voorzien van energiezuinige LED verlichting. In totaal gaat het om ruim 300 LED lampen. Het bedrijf, dat al ruim 60% energiebesparing realiseerde door de bestaande gebouwen over te zetten op LED verlichting, zet zo de eerder ingezette duurzame lijn verder voort.

Bij de nieuwbouw van productie-, koel- en opslagfaciliteiten koos de producent van gevogeltebereidingen op basis van eerdere ervaringen voor de Nederlandse leverancier Saled. Met de in totaal ruim 300 energiezuinige LED lampen verwacht het bedrijf hiermee meer dan 50% minder energie te verbruiken dan wanneer men had gekozen voor conventionele verlichting.

Veilig werken, hygiëne en energiebeleid

Op basis van individuele lichtplannen is per ruimte gekeken naar de beste LED oplossing. Uitgangspunten hierbij waren veilig werken, hygiëne, energiebeleid en zo min mogelijk onderhoud. Uiteindelijk zijn de productieruimten voorzien van IP65 armaturen en 24w LED tubes, met als resultaat fris licht op de werkbanken en HACCP-goedkeuring. De koelcellen en opslagruimten worden nu verlicht door 100w LED breedstralers. Alle ruimten in de nieuwbouw zijn voorzien van sensoren, waardoor er bij inactiviteit niet onnodig verlicht wordt. Hiermee wordt nog meer energiebesparing gerealiseerd.

60% energiebesparing

Eerder al, in 2014, heeft leverancier Saled de verlichting in de bestaande gebouwen van Paas Food Industries omgezet naar LED, met behoud van de bestaande armaturen. In plaats van de conventionele verlichting met een verbruik van 58w, hangen er nu duurzame LED tubes met een verbruik van maar 24w, de ideale LED kantoorverlichting. Bovenop de energiebesparing van 50% zullen ook de onderhoudskosten flink lager liggen. In de kantine van Paas Food is een energiebesparing van maar liefst 60% gerealiseerd, door oude armaturen te vervangen door 36w LED panel lights.

Ook interessant