Verlichting

KMO's en winkeliers kunnen verdienen met licht

Minister van Energie Annemie Turtelboom en Unizo-topman Karel Van Eetvelt wezen winkeluitbaters gisteren op de mogelijkheden om de energiefactuur te drukken, onder meer met tips rond verlichting in de presentatie ‘Verdienen met licht’. “KMO’s en winkeliers gaan vandaag nog teveel voorbij aan het idee dat ze hogere winsten kunnen boeken door energiebesparing in hun gebouwen”, aldus minister Turtelboom. Daarom was de plaats van afspraak ook Schoenen Torfs in Mechelen, waar CEO Wouter Torfs een toelichting gaf bij de inspanningen van de groep om energie te besparen. Zij behoren namelijk tot de winkels die wel reeds een relighting hebben doorgevoerd. Door aangepaste verlichting besparen ze zelfs tot 90 procent op hun elektriciteitsverbruik.

Bij 33 procent van de KMO’s is men zich echter niet bewust van de energiekosten. 40 procent van diezelfde KMO’s besteedt namelijk meer dan 5 procent van hun omzet aan de energiefactuur. Nochtans zijn op die energiefactuur interessante besparingen te realiseren. Zowel op verwarming, koeling als op licht kan een KMO gemiddeld 17 procent besparen op de energiefactuur. Voor een winkel van 400 m2 betekent dit in totaal zo’n 1000 euro per jaar. Door de verlichting aan te passen kan een winkel zelfs 35 tot 60 procent besparen op de energiefactuur. Vooral om dit laatste grote besparingspotentieel in de verf te zetten, sloegen Unizo en minister van Energie Annemie Turtelboom de handen in elkaar. Zo werd een presentatie ontwikkeld – ‘Verdienen met licht’ - die winkeliers in een paar minuten op ideeën kan brengen om geld te besparen door aandacht te schenken aan hun verlichting. Dit filmpje is terug te vinden op de website van Unizo en energiesparen.be, alsook op Youtube. VEA (het Vlaams Energie Agentschap) ontwikkelde ook een brochure rond dit thema: ‘Energiezuinige verlichting voor KMO’s’. Deze is terug te vinden op energiesparen.be.

Besparen op verlichting kan vaak op heel eenvoudige wijze, zoals bijvoorbeeld meer gebruikmaken van daglicht (de etalage niet afplakken), je lampen schoonmaken (dit geeft al 30 procent meer licht), en donkere kleuren vermijden bij het schilderen (dit maakt een besparing van 350 euro per jaar mogelijk). Uiteraard kan je ook veel besparen door het vervangen van gloeilampen door LED-lampen. Hiermee kan je jaarlijks tot 2000 euro minder uitgeven aan elektriciteit. Een concreet voorbeeld: 10 LED’s geven dezelfde lichtsterkte als 7500 gloeilampen. Verder is ook slimme verlichting van belang. Via computersturing kan je 50 procent besparen op je verlichtingskosten. Ook het opmaken van een lichtplan voor een winkel kan veel geld besparen. En tot slot kan licht je meer doen verkopen, door de aandacht te vestigen op bepaalde producten. “Het doel van het persmoment en de presentatie ‘Verdienen met licht’ is om winkeliers meer na te doen denken over hun lichtgebruik. Energiebesparing is namelijk niet enkel een verhaal voor grote bedrijven of gezinnen, maar ook voor KMO’s. Iedereen heeft erbij te winnen”, vertelde minister Turtelboom.

KMO’s en zelfstandigen kunnen uiteraard ook beroep doen op specifieke premies. Zo kan je, voor het energiezuinig aanpassen van je verlichting, een premie aanvragen bij de netbeheerder. Wanneer je een energieaudit laat uitvoeren, kan je hierna ook een premie aanvragen om een energiebesparend project te starten op basis van de uitkomsten van die energiestudie. De klassieke premies voor dakisolatie, warmtepompen, hoogrendementsglas, en dergelijke, zijn ook van toepassing op KMO’s en zelfstandigen.

Ook interessant