Verwarming & Sanitair

PLUVIO-regenwaterfilters van BWT nu ook met ecocheques

PLUVIO-regenwaterfilters van BWT nu ook met ecocheques
Goed nieuws voor alle milieu- en budgetbewuste bouwers en verbouwers! Sinds 1 maart 2021 kan je de regenwaterfilters van BWT aankopen met ecocheques. Eén van deze filters is de filter PLUVIO HYGIENE – de meest geavanceerde, bacteriostatische regenwaterfilter van BWT. Hiermee wordt het regenwater zodanig gefilterd, dat het gebruikt kan worden voor de wasmachine, wc-spoeling, schoonmaken en het wassen van de auto. Regenwater opvangen en hergebruiken is uitstekend voor het milieu. En ook voor je waterfactuur.

In 60 jaar tijd is het aantal dagen met zeer zware neerslag bijna verdubbeld. Tegelijk is de verhardingsgraad in ons land aanzienlijk toegenomen, waardoor het regenwater steeds minder in de bodem kan infiltreren. De gevolgen zijn nefast. Bij hevige regenval kunnen de rioleringen de plotse en massale toevloed aan water niet slikken, met overstromingen tot gevolg.

Om dat te beletten, heeft de overheid een aantal maatregelen opgelegd. Het uitgangspunt: regenwater moet eerst zoveel mogelijk ter plaatse worden opgevangen en hergebruikt, in tweede instantie moet het zoveel mogelijk in de ondergrond kunnen insijpelen, en pas in derde instantie mag het naar de rioleringen worden afgevoerd. Daarom is het in Vlaanderen en Brussel verplicht om bij de bouwaanvraag van een nieuwbouw of heropbouw een regenwateropvangsysteem te voorzien.

Regenwater hergebruiken is altijd een prima idee

Ook als het niet is verplicht, is het opvangen en hergebruiken van regenwater altijd een prima idee. Drie vierde van de wereldoppervlakte mag dan al uit water bestaan, slechts 0,7 % daarvan is drinkbaar. Bovendien is het water steeds meer vervuild en dus steeds duurder om te behandelen. Om de uitputting van natuurlijke bronnen tegen te gaan, moeten we dringend maatregelen nemen. Het opvangen en hergebruiken van regenwater is daar één van.

Door regenwater op eigen terrein te houden, vermindert het risico op verzadigde rioleringen en ondergelopen straten en woningen. Wanneer we voor alle toepassingen, waarvoor water niet drinkbaar hoeft te zijn, regenwater gebruiken in plaats van leidingwater, kunnen we bovendien tot 50% besparen op ons waterverbruik. Een enorme winst dus. En omdat regenwater veel zachter is dan leidingwater, heeft de elektrische weerstand van onze wasmachine geen last van kalkafzetting. Daardoor blijft het energierendement optimaal. We hebben ook minder wasmiddel en wasverzachter nodig, omdat zacht water in tegenstelling tot hard water de werking van detergent niet vermindert.

Er is maar één nadeel: regenwater is niet altijd zuiver. Regen die van het dak naar de regenwaterput loopt, kan onderweg immers verontreinigd raken met bijvoorbeeld deeltjes van dakbedekking, rottende bladeren, vogelpoep… Vandaar het belang om te investeren in filtratie. Zo kan, mits een kleine extra investering, helder en geurvrij water worden verkregen, dat we kunnen gebruiken voor toiletten, de wasmachine, schoonmaken, tuinirrigatie en het wassen van de wagen.

Voor die investering kunnen nu ook ecocheques worden gebruikt. In de nieuwe lijst van de collectieve arbeidsovereenkomst nr. 98/7, die op 1 maart 2021 in werking is getreden, staan ook filters opgenomen. Zowel de filters als de filterelementen kunnen met ecocheques worden betaald.

PLUVIO-regenwaterfilters van BWT nu ook met ecocheques

Nog hygiënischer en efficiënter

De BWT PLUVIO HYGIENE is een gebruiksvriendelijke en efficiënte regenwaterfilter die ervoor zorgt dat het opgevangen water na behandeling gebruikt kan worden voor schoonmaken, wc-spoeling, de wasmachine, tuinirrigatie en het wassen van auto’s.

Hij bestaat uit drie filterelementen: het eerste, wasbare element zorgt voor een voorfiltering van de grootste vuildeeltjes tot 90 µm (micrometer, dat is een duizendste van een millimeter). Het tweede haalt kleinere vuildeeltjes tot 25 µm uit het water. Het derde filterelement bevat actieve kool die o.a. ongewenste geuren en verkleuring neutraliseert. Het resultaat: helder water dat je gewassen kleren heerlijk fris doet ruiken, en geen slijmerige film of gekleurde kringen in je toilet achterlaat.

Het verschil met de BWT 500 ST, een andere regenwaterfilter van BWT, is dat de filterkoppen, de filterbokalen en het tweede en derde filterelement van de BWT PLUVIO HYGIENE bacteriostatisch zijn: ze zijn vervaardigd uit een geavanceerd materiaal dat de groei van bacteriën afremt. Hierdoor is de BWT PLUVIO HYGIENE nog hygiënischer en efficiënter en blijven de filterelementen langer schoon.

De BWT PLUVIO HYGIENE-regenwaterfilter wordt verkocht inclusief 3 filterelementen, de wandbevestiging met schroeven, een sleutel om de bokalen vast te draaien en een smeermiddel voor de o-ringen.

BWT PLUVIO HYGIENE kost vanaf 150 euro (exclusief btw) en is verkrijgbaar bij de betere sanitaire groothandels.

Ook interessant