Stella Artois-brouwerij krijgt werfwater van nabijgelegen bouwwerf

  BE   31 maart 2021 Bron: Bereal
Stella Artois-brouwerij krijgt werfwater van nabijgelegen bouwwerf
Bouwbedrijven MBG en Democo pompen straks werfwater van de residentiŽle projecten Vivid en Lucid van vastgoedontwikkelaar AG Real Estate in Leuven via ondergrondse leidingen naar de naburige Stella Artois-brouwerij. ďNormaal gezien zou het water in de Dijle worden gepompt, maar nu zal het dienen voor de technische verwerkingsprocessen van de brouwerij. Een veel duurzamere oplossingĒ, klinkt het.

Vanop de werf lopen er momenteel leidingen via een container rechtstreeks naar de brouwerij. Concreet wordt eerst grondwater in deze containter gepompt. Vervolgens gaat het water via leidingen onder het kruispunt van het Artoisplein naar de brouwerij. Daar wordt het dan gezuiverd en opnieuw gebruikt als proceswater om daarna een tweede keer gezuiverd te worden en deels aan de Dijle terug te geven. Aan de container is daarnaast nog een overstort voorzien om het water dat AB InBev niet afneemt gecontroleerd naar de Dijle af te voeren.

Stella Artois-brouwerij krijgt werfwater van nabij gelegen bouwwerf

Gezuiverd water

Zonder water, geen bier. Voor AB InBev is waterefficiŽntie dan ook een cruciaal en intrinsiek thema. De brouwer houdt voortdurend het waterverbruik tijdens het brouwproces zo laag mogelijk en geeft het gebruikte water een tweede leven. Zo wordt het gezuiverde afvalwater bijvoorbeeld geschonken aan Stad Leuven voor het onderhoud van hun planten. Door met verschillende partners samen te werken zoals Stad Leuven, de Boerenbond, plaatselijke bouwbedrijven en dergelijke, probeert de brouwer op creatieve wijze circulair watergebruik te stimuleren.

ďDe werf naast ons hoofdkwartier bood ons de mogelijkheid om het water in een container naast de werf op te vangen en zo door te pompen naar onze verwerkingsprocessen aan de overkant. Het opgepompte werfwater krijgt zo een tweede levenĒ, zegt Alexander Soenen, brouwerijdirecteur in Leuven.

Werfwater

Op vrijwel elke werf moet men tijdelijk het grondwater oppompen om werken te kunnen starten. Dat is nodig om de bouwput stabiel te houden tijdens de werkzaamheden.

ďTelkens we grondwater moeten wegpompen, gaan we op zoek naar een duurzame en creatieve oplossing voor het gebruik van het water. De meeste van onze werven bieden water aan de omwonenden voor privťgebruik. Voor deze werf zijn we op zoek gegaan naar een partner die nog beter gebruik kan maken van het water. AB Inbev deelt onze visie op het efficiŽnt omgaan met natuurlijke rijkdommen. De samenwerking is dus een logische keuzeĒ, luidt het bij MBG en Democo.

Ook AG Real Estate onderschrijft met dit gezamenlijk initiatief volledig haar engagement voor duurzame ontwikkeling. ďAls gediversifieerde vastgoedontwikkelaar en -investeerder hebben we permanent aandacht voor de Sustainable Development Goals (SDGís) van de Verenigde Naties, en dit zowel tijdens de ontwerpfase en de bouw als in het beheer van onze portfolio. In een inspanning om het milieu te beschermen, ontwikkelt AG Real Estate lokale en gerichte acties rond specifieke themaís, in het bijzonder om zoveel mogelijk materialen te hergebruiken en het restafval tot een minimum te beperkenĒ, zegt Philippe Monserez, Chief Design & Build Officer van AG Real Estate.

Stella Artois-brouwerij krijgt werfwater van nabij gelegen bouwwerf

Duurzaamheid in het hart van de stad

Samen met haar partners en ondernemers wil de Stad Leuven acties ondernemen met respect voor het milieu en het klimaat. Samen moedigen ze dan ook volop de zoektocht aan naar innoverende, duurzame oplossingen en initiatieven.

David Dessers, Leuvens schepen voor klimaat en duurzaamheid, bevestigt: ďWe zijn als stad erg blij met dit initiatief en hopen dat het veel bouwheren zal inspireren om hetzelfde te doen. Het hergebruiken van grondwater is immers prioritair voor stad Leuven. We streven naar waterneutrale projecten waarbij opgepompt grondwater zoveel mogelijk op het terrein zelf wordt gebruikt of infiltreert. Maar vaak is dat niet mogelijk in een stad. Dan stimuleren we bouwheren om het grondwater ter beschikking te stellen van bedrijven in de buurt of inwoners. Zo vermijden we dat kostbaar drinkwater gebruikt wordt voor toepassingen waarvoor ook grondwater geschikt is, want elke druppel telt.Ē

Lees ook:


  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Easykit
  • bouwinfo