Vastgoed

Over effecten crisis vastgoedsector lopen meningen uiteen

Of de crisis in de vastgoedmarkt leidt tot een uitstroom van getalenteerde professionals of dat het juist een louterende werking heeft, daarover lopen de meningen uiteen. Volgens de een valt er veel winst te behalen in efficiency en professionalisering, volgens weer een ander zal het net zo gaan als in de jaren tachtig en zal de beroepsgroep een generatie talent missen.

Gesteld wordt dat de huidige generatie jonge vastgoedprofessionals als een verloren generatie beschouwd kan worden: er is geen groei, de toekomst is onzeker en het is moeilijk om nu een carrière te beginnen. Volgens Leo Uitenboogaard, directeur van de Amsterdam School of Real Estate, is dit laatste een grotere bedreiging dan een directe braindrain van hoogopgeleide medewerkers. Uitenboogaard spreekt zelfs van een tijdbom: de instroom van jonge HBO`ers en WO`ers was tussen 2001 en 2005 ongeveer 3.500 mensen, dat ligt nu beduidend lager.

Eric de Clerq Zubli, ceo van Jones Lang LaSalle ziet het gepraat over verloren generaties als doemdenken. Volgens De Clerq kunnen jonge mensen met voldoende kwaliteit zeker aan een baan komen. Evenmin ziet hij de sector verder krimpen. Een positief effect van de shake-out is dat de allround professional weer terugkeert.

Gebaseerd op: Vastgoedmarkt