Architectuur

Oud rangeerstation in Essen wordt lineair grenspark

Onlangs presenteerde Plusofficearchitects het definitieve masterplan voor de herontwikkeling van de stationsomgeving in Essen. Het project kreeg als titel ‘slow growth’. Met een traag ontwikkelingsplan, in de vorm van een lineair park, willen de ontwerpers de omgeving de kans geven zelf zijn gebruikers te definiëren en te creëren.
Het station in Essen, het meest noordelijk gelegen spoorwegstation van België, was ooit het belangrijkste grensstation tussen België en Nederland. Het domein, van zo’n 12 ha groot, werd door de gemeente aangekocht. Voor het gebied had de gemeente een toekomst zoals het park ‘Spoor Noord’ in Antwerpen in gedachten. Om dit te verwezenlijken werden de architecten van Plusoffice onder de arm genomen.

Plusofficearchitects maakte vervolgens een masterplan op voor de stationsomgeving. In dit masterplan verbindt een lineair park de verschillende rangeergebouwen (station, goederenloods en quarantainestallen) en de verschillende zones die bestemd zijn voor ontwikkeling (wonen, kantoren, cultuur).

Lees verder op Architectura.be