Vastgoed

Oplossing voor zonevreemde vakantiewoningen in zicht

Een bestaande woning op het platteland kan niet zonder vergunning worden omgevormd tot een vakantiewoning. Vandaag ontbreekt daarvoor echter een sluitend wettelijk kader. Eind vorig jaar werd Vlaams minister van Ruimtelijke Ordening Philippe Muyters (N-VA) opgeroepen dit probleem op te lossen. Wilfried Vandaele is Vlaams parlementslid van de N-VA. Hij vindt dat het tijd is dat de minister hier werk van maakt en heeft een voorstel klaar.

De provincieraad van West-Vlaanderen keurde eind vorig jaar unaniem een motie goed waarbij ze minister Philippe Muyters opriep om de bestemmingswijziging van permanente woning naar een vakantiewoning mogelijk te maken. Hiervoor zou een besluit ("zonevreemde functiewijziging") van de Vlaamse Regering moeten worden aangepast.

Intussen verdiepte Wilfried Vandaele zich verder in de problematiek en kwam hij tot de conclusie dat er een beter alternatief is dan het voorstel van de West-Vlaamse provincieraad. "Mijn voorstel is dat er een kader komt voor de zonevreemde vakantiewoningen via de opmaak van zogenaamde 'perimeter-RUP's'. Dat zijn ruimtelijke uitvoeringsplannen die niet zozeer de bestemming van de gronden wijzigen, maar wel vastleggen in welke gebieden een grote potentie voor vakantiewoningen aanwezig is of kan zijn. Die plannen creëren dan het kader voor de nodige vergunningen en kunnen ook randvoorwaarden vastleggen. Het lijkt me aangewezen dat de provincie hiervoor het initiatief neemt, vanuit de rol die ze vandaag speelt op het vlak van toerisme en open ruimte. Bovendien is het een bovenlokale problematiek en moeten we vermijden dat elke gemeente een eigen plan moet opmaken."

Wilfried Vandaele beklemtoont dat het wel moet gaan om bestaande vergunde, zonevreemde woningen. De provincie zou via de `perimeter-RUP's' gebieden kunnen aanduiden waar vakantiewoningen wenselijk zijn. In die gebieden kunnen de betrokken eigenaars daarvoor dan een vergunning krijgen. "De voorgestelde oplossing is niet dezelfde als wat de provincie vroeg, maar is beter. Er is immers maatwerk mogelijk. Ongewenste negatieve neveneffecten in het gebied, zoals gevolgen voor de landbouw of betaalbaar wonen voor jonge mensen, kunnen daarenboven worden vermeden."

Omdat eind 2012 de overgangsbepaling in het Logies decreet afloopt, moet voor die tijd een oplossing uit de bus komen. Die bepaling stelt dat voor de erkenningen die Toerisme geeft voor de solitaire vakantiewoningen tijdelijk geen rekening hoeft te worden gehouden met de bestemming van het gebied waarin die gelegen zijn. Die aanpassing van het Logiesdecreet kwam er eveneens op initiatief van Vandaele.

Wilfried Vandaele: "Ik heb minister Muyters gevraagd mijn voorstel verder te onderzoeken, en zijn reactie was positief. Naast de provincie moeten ook de gemeenten worden betrokken. Ik reken er op dat er tijdig een oplossing komt via het pad dat ik aangeef, en dat de Vlaamse Regering de timing strikt bewaakt."