Nieuwbouw

Oplossing voor huisvestingsprobleem in West-Vlaanderen

De bevolking in West-Vlaanderen blijft sterk aangroeien. Volgens de laatste bevolkingsprognoses van het Planbureau zal de bevolking in de provincie van 2010 tot 2030 met ongeveer 55.000 mensen toenemen. In een open brief roept de Confederatie Bouw West-Vlaanderen de gemeenten van de provincie op hun bijdrage te leveren om voor deze bijkomende gezinnen een betaalbare huisvesting te vinden. Volgens de Confederatie Bouw West-Vlaanderen moet dit kunnen op de oppervlakte die in de provincie voor wonen is bestemd. Die oppervlakte wordt vaak overschat. In West-Vlaanderen is slechts 12% van de oppervlakte voor wonen bestemd.

Volgens de Confederatie Bouw West-Vlaanderen is het mogelijk aan de fors groeiende bevolking een huisvesting te bezorgen binnen de 12% van de oppervlakte die voor wonen is bestemd. Op die manier kunnen de gemeenten de bijkomende bevolking opvangen zonder afbreuk te doen aan de open ruimte en aan de 81% van het West-Vlaamse grondgebied die bestemd is voor landbouw-, park- en bosgebieden. Elke gemeente moet dan wel de beperkte oppervlakte die voor wonen is bestemd op een zo efficiënt mogelijke wijze gebruiken voor de opvang van de bijkomende gezinnen. De Confederatie Bouw West-Vlaanderen steunt voor deze stelling op onderzoek dat de Vlaamse Confederatie Bouw heeft uitgevoerd.

De sterke toename van het aantal inwoners tijdens het huidige en volgende decennium zullen de gemeenten enkel maar via een combinatie van maatregelen kunnen opvangen, met name door:
  • meer verdichting en woongebouwen met een groter aantal bouwlagen toe te staan;
  • in te zetten op de renovatie en uitbreiding van bestaande woonpanden en op afbraak en vervangende nieuwbouw waar renovatie niet mogelijk is op een economisch rendabele manier;
  • reeds eerder opgezette stads- en dorpsvernieuwingsprojecten voort te zetten en nieuwe projecten zo snel mogelijk op te starten in de wetenschap dat een stads- en dorpsvernieuwingsproject van concept tot finale afwerking gemakkelijk tien jaar in beslag neemt.


Maar zelfs als de gemeenten deze drie maatregelen treffen, zullen zij nog niet volstaan om de fors groeiende bevolking op te vangen. Als vierde maatregel dringt de Confederatie Bouw West-Vlaanderen erop aan dat de gemeenten de percelen in woongebieden die nog onbebouwd zijn, maximaal voor wonen benutten. In West-Vlaanderen zijn in de woongebieden nog 38.420 onbebouwde percelen beschikbaar. In dit cijfer zijn de woonuitbreidingsgebieden inbegrepen. In vergelijking met de geschatte bevolkingstoename met 55.000 mensen tussen 2010 en 2030 en in het licht van de almaar kleinere gezinnen door de toename van het aantal alleenstaanden en eenoudergezinnen is deze voorraad behoorlijk krap.

Enkel door de volledige oppervlakte die voor wonen is bestemd, effectief én efficiënt voor wonen te benutten zal het mogelijk zijn aan de inwoners van de West-Vlaamse gemeenten nog een betaalbare woning aan te bieden.

Ook interessant