Vastgoed

Brasschaat beperkt het aantal appartementsgebouwen

De deputatie van de provincie Antwerpen keurde het ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) ‘verbod op meergezinswoningen’ van de gemeente Brasschaat goed. Brasschaat wil hiermee het aantal appartementsgebouwen binnen de gemeente te beperken.

Dit RUP geeft een duidelijk beeld van waar nog appartementsgebouwen kunnen gebouwd worden en waar niet. ‘Ook de trend om in de historische parkdomeinen meergezinswoningen op te richten willen we tegengaan’, aldus Myriam Van Honsté, schepen voor ruimtelijke ordening. ‘In deze gebieden moet het behoud van de groene omgeving primeren’.

Waar kunnen dan wel nog appartementen gebouwd worden? ‘Bedoeling is om appartementsgebouwen vooral te concentreren in het centrum van de gemeente en in het centrum van de verschillende deelkernen, niet in de woongebieden tussen deze kernen', verduidelijkt Koen Helsen (open vld), gedeputeerde voor ruimtelijke ordening. ‘Hierdoor wordt voorkomen dat de ene kern met de andere verbonden wordt door een monotoon bouwlint, waardoor ze een ongedifferentieerd geheel lijken’.

Op dit principe worden een paar uitzonderingen toegestaan, om te voorkomen dat projecten voor bepaalde doelgroepen niet zouden kunnen gerealiseerd worden. Zo denken we aan projecten voor sociale huisvesting, zorgwoningen en projecten in cultuurhistorisch waardevolle gebouwen die te groot zijn voor de huisvesting van één gezin.

‘Met dit ruimtelijk uitvoeringsplan wil de gemeente Brasschaat zijn beleid van een aantal jaren verder zetten en zorgen voor het behoud van zijn titel van ‘groene parkgemeente’, besluit Koen Helsen.