Architectuur

Oplevering Bijzondere Duurzame lichtgewicht Fietsbrug

Deze week is een duurzame en hypermoderne lichtgewicht fietsbrug opgeleverd in Maassluis. De 90 meter lange afdaling langs de oude Maasdijk en 12 meter lange brug over de Weverskade is ontworpen als een lange sierlijke en landschappelijke route, waarin de beleving van de gebruiker voorop staat. De brug verbindt het centrum van Maassluis met de net gerealiseerde duurzame Lely Campus, de omliggende woonwijken en de nieuwe gebiedsontwikkeling Dijkpolder. Het ontwerp is in een bijzonder integraal proces tot stand is gekomen.

plein06 landschapsarchitecten, Lely Groep, Fibercore Europe, Hoogheemraadschap Delfland, gemeente Maassluis, Gebiedsmanagers en Waterpas hebben de waterkerende cultuurhistorische Weverskade die bol staat van de restricties, randvoorwaarden en beperkingen weten te omarmen in een vernieuwend, verfrissend, uiterst functioneel en duurzaam ontwerp.



De brug is een schoolvoorbeeld van hightech architectuur. Topdesign in glooiende onwezenlijke vormen die alleen te bereiken zijn met innovatieve, sterke en flexibele materialen zoals glasvezel. De spierwitte brug vormt een bijna vloeibare constructie die de lijnen van het groene landschap geruisloos volgt en zelfs opnieuw lijkt te definiëren.

Het composiet brugdek met InfraCore Inside is onderhoudsvrij en heeft een garantie voor 50 jaar. Door het gebruik van lichtgewicht materialen, wordt ook de fundering lichter en minder kostbaar. Hierdoor was het aan de Weverskade mogelijk om de 100 jaar oude wilgen, de landschappelijke structuren, maar ook de waterkerende elementen intact te houden en niet aan te tasten. De brug vormt het begin van een nieuw tijdperk met verregaande vormvrijheid en nieuwe, duurzame, hightech materialen met onbeperkte mogelijkheden voor bouw en infra.

Ook interessant