Nieuwbouw

Mega-spanten laten nieuw icoon Maassluis zweven

Morgen wordt in Maassluis de eerste paal geslagen voor de bouw van een ambitieuze campus voor de Lely Groep, producent van toonaangevende innovaties voor de agrarische sector. De nieuwbouw wordt gerealiseerd op het huidige terrein van de Lely Groep en beslaat 33.000 m2 bruto vloeroppervlakte. De Lely Campus is een complex voor innovatie en realisatie en omvat het hoofdkantoor van de Lely Groep, een productiehal en een R&D center. De opdrachtgever ambieert voor de productiehal een BREEAM certificering op niveau “Outstanding”. In Europa werd voor een gebouw met industriefunctie deze hoogste onderscheiding voor duurzaamheid nog niet eerder behaald. ConsortArchitects uit Rotterdam ontwikkelde het Masterplan voor de locatie, tekent voor het ontwerp en voert de bouwdirectie. Samen met een team van gespecialiseerde adviseurs werkten de architecten aan een integraal ontwerp met een innovatief karakter.

Masterplan zoekt aansluiting op directe omgeving
Op basis van de resultaten van een internationaal haalbaarheidsonderzoek naar de meest optimale locatie voor de nieuwbouw campus en vanwege de historische verbondenheid van Lely met Maassluis, is besloten om de bestaande productielocatie uit te breiden. Samen met stedelijk ontwerpbureau plein06 maakte ConsortArchitects het Masterplan en legde toekomstvisie, beeldkwaliteit en de landschappelijke inpassing van de totale campus vast. Het uitgangspunt was het streven naar een historisch verantwoorde aansluiting op de oorspronkelijke verkaveling, waterstructuur en begroeiing in de Dijkpolder te Maassluis. Het Masterplan is gericht op het creëren van een zogenaamd ‘Lely eiland’ dat wordt omzoomd door ecologische oevers. Op compacte wijze worden binnen de campus alle gebouwen, de productiehal, kantoren en R&D faciliteiten gerealiseerd. Hierdoor ontstaat een logistiek heldere configuratie met korte verbindingslijnen die de interactie tussen verschillende bedrijfsonderdelen versterkt.



Integraal ontwerp
Architect Machiel Hopman over het architectonische ontwerp: “Het is bijzonder om een bedrijfscomplex voor gerobotiseerde producten te mogen ontwerpen. Zeker voor een opdrachtgever met zulke interessante ambities als de Lely Groep. Als full service architectenbureau hebben wij de kans gekregen om vanaf het allereerste begin tot aan het ontwerp van het interieur mee te denken. Samen met de adviseurs hebben wij als één team gewerkt aan een integraal ontwerp, waarin factoren als duurzaamheid, slim bouwen en de corporate identity van de Lely Groep op elk schaalniveau gewaarborgd zijn. Ik ben er van overtuigd dat de opdrachtgever hier een unieke duurzame en innovatieve bedrijfscampus met internationale allure gaat realiseren.”

Innovatieve staalconstructie
Hopman koos voor een hoofdvolume met aan weerszijden twee langgerekte vleugels die ten opzichte van het maaiveld worden opgetild. De glasgevels van het kantoor hebben uitzicht over het authentieke polderlandschap van Midden-Delfland. Achter de grote glasgevels wordt een expressieve staalconstructie gerealiseerd die in samenwerking met ingenieursbureau IMd werd ontworpen. Deze staalconstructie bestaat uit grote vakwerken met een hoogte van twee verdiepingen. Dankzij deze hoogte is het goed mogelijk overspanningen tot 36 meter te maken waardoor het expeditieverkeer onder de kantoorgebouwen door kan rijden. De verhouding tussen hoogte en breedte van de grote overspanningen is efficiënt gekozen zodat de constructie tegen normale bouwkosten gemaakt kan worden. De vernieuwende staalconstructie geeft het gebouw een technische uitstraling die goed past bij het innovatieve en hightech karakter van de Lely Groep. De staalconstructie wordt grotendeels geprefabriceerd en in grote elementen met bijzonder transport aangevoerd en op de bouwplaats geassembleerd.



Duurzame ambities
Als BREEAM expert begeleidt ConsortArchitects de opdrachtgever in het traject naar certificering van zowel het kantoor als de productiehal. BREEAM is het duurzaamheidskeurmerk dat bouwwerken wereldwijd beoordeelt op duurzaam gebruik van onder andere energie, ecologie, transport, materialen en gezondheid. De Lely Groep ambieert een BREEAM score ‘Excellent’ voor het kantoor en voor de assemblagehal de nog nooit eerder behaalde score ‘Outstanding’. Om dit niveau te behalen wordt in alle facetten van het project duurzaamheid geïntegreerd. Vanaf de locatiekeuze, de bouwconstructie en technische installaties tot en met de terreininrichting. In het Masterplan is ter verhoging van de logistieke efficiëntie gestreefd naar maximaal meervoudig ruimtegebruik. Ter optimalisatie van het grondgebruik zal het dak van de assemblagehal dienst doen als parkeerplaats voor 580 personenwagens. Grote ramen in het dak van de hal zorgen voor natuurlijke lichtinval in de productieomgeving. Daarnaast ontwierpen ConsortArchitects en plein06 boven op de hal een groen dakpark. Hier kunnen werknemers in de openlucht overleggen, lunchen en sporten.

LEAN als uitgangspunt bij technische installaties
ConsortArchitects consulteerde Techniplan Adviseurs voor het installatieplan. Het adviesbureau verrichte diverse haalbaarheidsstudies op het gebied van comfort, duurzaamheid en milieu, deed een BREEAM pre-assessment en adviseerde bij het ontwerp van alle technische installaties. Vanuit de LEAN-gedachte heeft Techniplan Adviseurs gezocht naar slimme en eenvoudige oplossingen. De volglazen gevel zal uitgevoerd worden in een glastype met een kwaliteit van drievoudig glas en om fel zonlicht te weren, worden automatische buitenzonweringen toegepast. Door deze maatregelen volstaat een regulier installatieconcept met inductie units. Een warmte-/koude-opwekking (WKO) met een warmtepomp op basis van bodemwater wordt aan een systeem voor asfaltverwarming gekoppeld. Op deze manier kan het parkeerdek ’s winters vorstvrij gehouden worden en wordt tegelijkertijd extra koude geladen voor de zomer. Lely zal lokaal en op duurzame wijze een deel eigen energie opwekken door middel van een bio-WKK installatie. Deze bio-WKK draait op bio-olie die wordt geproduceerd uit afval van klanten van Lely. Om in de toekomst tevens windmolens en extra oplaadpunten voor elektrische auto’s te kunnen voorzien, zijn de nodige preventieve voorzieningen opgenomen in het ontwerp. Samen met Waterpas keek Techniplan Adviseurs naar besparing op waterverbruik, dit zal plaatsvinden door middel van een grijswatersysteem. Regenwater wordt opgevangen, gezuiverd en aangewend voor de toiletten. Het uiteindelijke afvalwater zal via een helofytenfilter geloosd worden op het oppervlaktewater. Ter verhoging van het werkcomfort heeft Techniplan Adviseurs gezorgd voor een individuele regelbaarheid van het binnenklimaat.

Aandacht voor landschap en buitenruimte
plein06 ontwierp de inrichting van de buitenruimte van het complex en ontwikkelde de visie op de landschappelijke inpassing in het poldergebied. Het zogenaamde Lely eiland wordt een verzorgd en gecultiveerd gebied en weerspiegelt de hightech identiteit van de Lely Groep en de historische beginselen van het boerenerf. De buitenruimte is functioneel, eenvoudig en modern opgezet, waarbij de vormentaal en het kleurgebruik van de gebouwen en terreinen integraal op elkaar zijn afgestemd. Door duidelijke scheidingen, inrichting en materiaalgebruik van wegen en paden, ontstaat een logisch en veilig logistiek systeem voor vrachtwagens, autoverkeer, fietsers en voetgangers.



Interieurplan
Momenteel voert Lely op het hoofdkantoor in Maassluis een pilot uit waarin het Work Smarter (Nieuwe Werken) concept getest wordt. Samen met Artemis Interieurontwerp & Vormgeving uit Maassluis begeleidt ConsortArchitects dit project. Op basis van de uitkomsten van de pilots zal een ruimtelijke vertaling gemaakt worden voor de indeling en inrichting van de nieuwbouw. Work Smarter is een vorm van Het Nieuwe Werken die zich richt op alle werkplekken. Om te zorgen voor een optimale en comfortabele werkomgeving voor de productiemedewerkers wordt er extra aandacht besteed aan het creëren van een ruime en lichte assemblagehal. Naast een uitgebalanceerde luchtbehandelingsinstallatie komt er midden in de hal een ultra grote plantenbak van 100 m2, die het zuurstof- en vochtgehalte in de hal reguleert.