Architectuur

Opgelichte architect: 'Wat kon me gebeuren?'

Hoe verraderlijk het is om op een prachtige aanbieding uit China in te gaan, blijkt uit het relaas van een Groningse architect. Ondanks een positief advies van onder meer de Nederlandse ambassade, bleek de opdrachtgever voor een groot project in Kunming toch nep. “Aan de manier waarop hij met zijn vingers bewoog, zag ik dat het om geld ging.”

“We kregen via ons algemene e-mailadres de vraag of we belangstelling hadden voor een woongebouw met 23 etages in Kunming. We dachten meteen: dit is spam, want we konden ons niet voorstellen dat iemand ons op zo’n manier voor een opdracht van deze omvang zou benaderen. Toch waren we ook nieuwsgierig, dus hebben we een mailtje terug gestuurd met het verzoek om meer informatie.”

Dat kwam er, inclusief een concept voor een contract. De architect liet het controleren door juristen en vroeg Netherlands Business Support om de gegevens van de opdrachtgever na te gaan. “Het was geen groot bedrijf, zeiden ze, maar het was keurig in orde.”

Visum
De opdrachtgever accepteerde de voorgestelde wijzigingen in het contract en vroeg bij het Chinese consulaat een visum aan voor de architect. “Vervolgens ben ik naar China afgereisd. Netherlands Business Support was positief, de ambassade ook, dus was kon me gebeuren?”

Voor het tekenen van het contract werd de architect naar een ‘gebouw vol klatergoud’ geleid. “Toen ik binnenkwam, zat er een aantal mensen voor mij te applaudisseren. We hebben onze handtekening onder het contract gezet en ook de partijleider zou zijn stempel komen zetten. Eerst moest het cadeau worden geregeld.”

Met de als baas gepresenteerde man ging hij vervolgens naar een naastgelegen supermarkt, waar voor vijfduizend euro aan sigaretten moest worden afgerekend. “Helaas had ik de verkeerde creditcard bij me, waarop slecht een paar honderd euro stond. Ik stelde voor dat ik het bedrag later zou overmaken en dat hij het nu voorschoot. Nou, dat kon echt niet.”

Lees verder op Architectenweb.nl