Verwarming & Sanitair

Op welke premies heb je recht met een warmtepomp in 2023?

Op welke premies heb je recht met een warmtepomp in 2023?
Een samenvatting van de premies waar je recht op hebt met een warmtepomp aan te schaffen in 2023. Mijn verbouwpremie, totaalrenovatiebonus en EPC-labelpremie.

Wil je een warmtepomp(boiler) installeren dan heb je in 2023 potentieel recht op 3 types premies. We overlopen hiervan de bedragen in de verschillende inkomenscategorieën.

Mijn verbouwpremie

Ben je woningeigenaar en investeer je in de energiezuinigheid van je huis of appartement dan heb je in Vlaanderen potentieel recht op Mijn Verbouwpremie.

Voor een warmtepomp bedraagt de premie hiervoor in 2023, in de laagste inkomenscategorie, tussen 480 en 6.400 EUR. Waarbij de bovengrens maximum 50% van het factuurbedrag bedraagt.

Voor de middelste inkomenscategorie betekent dit een premie tussen 300 en 4000 EUR. Hierbij geldt als bovengrens 40% van het factuurbedrag.

Investeer je in een warmtepompboiler dan bedraagt de premie, voor de laagste inkomenscategorie, 360 EUR. Waarbij als bovengrens 50% van het factuurbedrag geldt en als je eindfactuur als uiterste datum 30-06-22 heeft.

Deze premie bedraagt voor een warmtepompboiler, in de laagste inkomenscategorie, 1.080 EUR indien het gaat om een eindfactuur vanaf 01-07-22 en aangevraagd vóór 31-12-25. Hier geldt eveneens een maximum van 50% van het factuurbedrag.

Val je in de middelste inkomenscategorie en investeer je in een warmtepompboiler dan bedraagt de premie 300 EUR voor eindfacturen t/m 30-06-22. Met een maximum van 40% van het factuurbedrag. Gaat het om een eindfactuur vanaf 01-07-22 en aangevraagd vóór 31-12-25, dan bedraagt de premie 900 EUR en eveneens met een maximum van 40% van het factuurbedrag.

Als zelfbouwer heb je ook recht op premies en een verlaagd btw tarief.

Op welke premies heb je recht met een warmtepomp(boiler) | Info Mijn Verbouwpremie warmtepomp | Info Mijn Verbouwpremie warmtepompboiler


De totaalrenovatiebonus

Een tweede type premie waar je in Vlaanderen potentieel recht op hebt is de totaalrenovatiebonus. Voorwaarde is wel dan je een warmtepomp of warmtepompboiler dan combineert met minstens 2 andere energiebesparende maatregelen. De totaalrenovatiebonus stijgt naargelang je meer energiebesparende werken uitvoert.

Voer je 3 energiebesparende werken uit dan bedraagt de totaalrenovatiebonus 1.250 EUR voor een eengezinswoning en 625 EUR voor een appartement.

Als zelfbouwer heb je ook recht op premies en een verlaagd btw tarief.

Op welke premies heb je recht met een warmtepomp(boiler) | Info Totaalrenovatiebonus


De EPC-labelpremie

Wanneer je je EPC-score van je woning of appartement aanzienlijk verbetert dan heb je potentieel ook recht op de EPC-labelpremie in Vlaanderen. Hier bepaalt het energielabel dat je bereikt met je werken het bedrag van de premie.

Voor woningen gaat dit om de volgende bedragen: 2500 EUR (wanneer je een label C bereikt), 3.750 EUR (wanneer je een label B bereikt), 5.000 EUR (wanneer je een label A bereikt).

Beschik je over een appartement dan bedraagt de premie respectievelijk 2.500 EUR met een bereikt label B en 3.750 EUR met een bereikt label A.

Als zelfbouwer heb je ook recht op premies en een verlaagd btw tarief.

Op welke premies heb je recht met een warmtepomp(boiler) | Info EPC-labelpremie

Bezoek de BIS beurs in Flanders Expo (Gent) van 07 tot 15 10. Je kan er voor alle advies rond warmtepompen en warmtepompboilers terecht op de EASYKIT stand. Gratis kaarten kan je hier downloaden.