Vloerbekleding

Op een simpele manier laminaat repareren

Op een simpele manier laminaat repareren
Een strak aangelegde laminaatvloer is mooi om te zien, maar helaas zal door gebruik van de vloer ook de nodige beschadigingen ontstaan. Zo kunnen er bij veelvuldig schuiven van meubels krassen ontstaan, of deukjes als je iets zwaars laat vallen. Verder zullen bij regelmatig gebruik de nodige gebruikssporen te zien zijn. Vandaar dat een laminaatvloer regelmatig onderhouden moet worden. Zo houd je de vloer mooi en gaaf. Gelukkig is laminaat makkelijk te onderhouden. Ook repareren en herstellen van laminaat hoeft niet zo moeilijk te zijn, hoewel het voorkomen van schade natuurlijk altijd beter is. Hierbij enkele tips om beschadigingen van een laminaatvloer eenvoudig te repareren en tips om krassen te voorkomen.

Wax

In de volksmond wordt wax ook wel was genoemd en is een ideale manier om beschadigingen zoals deukjes, krassen en scheuren te repareren. Wax is een veilig te gebruiken product, dat niet krimpt en sneldrogend is. Als je een complete laminaat reparatieset aanschaft, dan vind je daarin vaak diverse kleuren, dus het maakt niet uit wat voor soort vloer je hebt. Met de bijgeleverde brander, die er meestal bijgeleverd wordt, kan je de wax in de scheur of kras druppelen. Nadat de wax is uitgedroogd kan je met een spatel de restjes verwijderen en je vloer ziet er weer strak en egaal uit.

Vuller

Er bestaat ook een speciale laminaatvuller. Het aanbrengen werkt op dezelfde manier als plamuur, want dat is dit product ook, alleen specifiek bestemd voor een laminaatvloer. Met een plamuurmes breng je de gewenste hoeveelheid vuller van de juiste kleur in de scheur of kras aan en laat dit goed hard worden. Aangezien deze vuller speciaal voor laminaat is, is dit een prima manier om deuken en krassen weg te werken.

Op een simpele manier laminaat repareren

Olijfolie

Olijfolie zal waarschijnlijk niet het eerste zijn als je denkt aan het repareren van laminaat, omdat je dit voornamelijk in de keuken gebruikt. Toch is olijfolie zeer geschikt voor het wegwerken van kleinere krasjes en beschadigingen. Bij diepere scheuren is olijfolie niet geschikt. Krasjes in je laminaat worden veroorzaakt door kleurverschillen. Door de vettigheid van olijfolie, worden de kleurverschillen en dus ook de krasjes een stuk minder zichtbaar.

Krijt

Een andere manier waar je waarschijnlijk ook niet direct aan denkt voor het repareren van laminaat, is het gebruik van waskrijt. De overeenkomsten van waskrijt en wax zijn namelijk bijna gelijk, zodat je met waskrijt op dezelfde manier te werk kunt gaan als wax. Neem dan wel waskrijt die dezelfde kleur heeft als je laminaat. Je moet het krijt verwarmen, zodat het vloeibaar wordt en je dit in de scheur of kras kunt laten lopen. Wanneer het uitgehard is, is je scheur of kras verdwenen.

Laminaat vervangen

Het kan natuurlijk voorkomen dat je laminaat dusdanig beschadigd is, dat alle bovenstaande hulpmiddelen niet echt meer helpen, of dat je er wel heel veel van moet gebruiken om de beschadigingen weg te werken. Dan is het misschien beter om of de gehele vloer, of een gedeelte ervan te vervangen door nieuw laminaat. Met een beetje geluk zitten de beschadigingen aan de zijkant, zodat je er gemakkelijk bij kunt, maar als dit niet het geval is, kun je een gedeelte van de vloer weg moeten halen. Het is daarom altijd handig als je laminaat over hebt, zodat je deze planken op reserve kunt bewaren voor dit soort gevallen. Wees dus bij aankoop van laminaat niet te zuinig, zodat je later geen spijt krijgt, dat je niets meer hebt.

Op een simpele manier laminaat repareren

Tips om krassen te voorkomen

Je kunt natuurlijk ook proberen om te voorkomen dat je bovenstaande tips nodig hebt. Hiervoor moet je wel even met je meubels aan de slag, omdat zij vaak, doordat er mee geschoven wordt, de grootste oorzaak zijn van krassen op je laminaatvloer. Plak onder alle schuifbare meubels, zoals stoelen, viltjes of een ander antikrasmiddel. Hiermee kan je op een simpele manier krassen voorkomen. Ook is het lopen op schoenen over je laminaat niet slim. Onder schoenen kunnen zand en steentjes zitten en die gaan dan over het laminaat schuren, wat flinke krassen kan opleveren. Maak je schoenen dus goed schoon voordat je je laminaatvloer betreedt, of loop op blote voeten of op sokken.

Ook interessant