Verbouwen

Ook Wallonië krijgt een BEN-coach

Ook Wallonië krijgt een BEN-coach
Volgens de Europese EPBD (Energy Performance of Buildings Directive), moet vanaf 2021 elke nieuwbouwwoning in Europa een Nearly Zero Energy Building (NZEB) zijn. De Vlaamse overheid vertaalde deze richtlijn in 2013 als BEN (Bijna-EnergieNeutraal), waarop de Vlaamse bouwindustrie in 2014 de website IedereenBEN.Be lanceerde. De Waalse Overheid spreekt sinds vorig jaar van de Q-ZEN-norm. Om ook Waalse kandidaat-bouwers aan te sporen om nu al Q-ZEN te bouwen in plaats van te wachten tot 2021 wanneer het wettelijk verplicht zal zijn, wordt vandaag – de eerste dag van de Batibouwbeurs – de Waalse tegenhanger van www.IedereenBen.be gelanceerd: www.construire Q-ZEN. Op deze website maakt coach Q-ZEN op een overzichtelijke manier duidelijk dat nu al bouwen volgens de normen van morgen haalbaar én betaalbaar is, en wat BEN-bouwen in Wallonië precies betekent in de praktijk.

Iedereen BEN!

Een nieuwe woning of een nieuw appartement wordt in Vlaanderen als BEN en in Wallonië als Q-ZEN bestempeld als aan bepaalde voorwaarden m.b.t. energieprestatie, luchtdichtheid, ventilatie, warmtevraag, warmtedoorgang, warmteproductie, en het risico op oververhitting wordt voldaan. De voorwaarden – die lichtjes verschillen tussen Vlaanderen en Wallonië (de nieuwe website is dan ook meer dan louter een vertaling) – staan opgelijst op www.IedereenBen.be en op www.construireQ-ZEN.be (zie de button: wat is BEN?), maar klinken vele bouwheren heel theoretisch in de oren.

Om op een overzichtelijke manier duidelijk te maken wat BEN-bouwen precies betekent in de praktijk, sloegen diverse marktleiders uit de Vlaamse bouwsector al in 2014 de handen ineen voor de realisatie van de website www.IedereenBen.be. Vandaag gebeurt hetzelfde voor Waalse kandidaat-bouwers met de website www.construireQ-ZEN.be. Het ultieme doel? Iedereen BEN!

BEN-coach

“Waarom nog wachten om BEN te bouwen tot 2021, wanneer het wettelijk verplicht zal zijn, als dat nu al probleemloos mogelijk is? Door nu al BEN te bouwen bespaar je nu al op je energiefactuur en is je woning future proof en dus later veel meer waard”, zo luidt het op de homepages van de websites.

Om iedere Vlaming en Waal aan te sporen om BEN te bouwen, wordt op de site een BEN-coach ingezet. Deze gidst de kandidaat-bouwer doorheen de 5 stappen die moeten worden genomen om een woning BEN te maken: van 'dak en vloer' over 'buitenmuren', 'glas, ramen en deuren' en 'ventilatie' tot 'verwarming en hernieuwbare energie'. Bij elk van die stappen wordt op informatie gegeven over de wettelijke vereisten, mogelijke oplossingen, verdelers, financieringstips…

Batibouwparcours

Mocht je online toch geen antwoord vinden op je vragen over BEN-bouwen of je wil liever persoonlijk advies? Dan kan je tijdens Batibouw terecht op de stand van het Vlaams Energieagentschap of op die van Energie Wallonie.

Of volg het IedereenBEN-parcours via de stand van Deceuninck (4.117), Renson (4.219), Recticel Insulation (5.304), Wienerberger (5.309), Viessmann (12.117) en AXA Bank (PA 18). Een pancarte met een beeltenis van de BEN-coach spoort alle bezoekers met vragen over Bijna-EnergieNeutraal bouwen aan om die, volledig vrijblijvend, te stellen.

Ook interessant