Bijna Energieneutrale woning in Aalst vol met innovaties

  BE   8 mei 2017 Bron: Recticel Insulation
Bijna Energieneutrale woning in Aalst vol met innovaties
Naar aanleiding van de Open Wervendag presenteert Recticel Insulation in primeur Eurowall Xentro spouwisolatie in combinatie met L-Ments dakelementen voor het bouwen van 2 BEN-eengezinswoningen in Aalst. Bouwbedrijf GM Derde uit Wichelen is een pionier op het vlak van Bijna-Energieneutraal (BEN) bouwen en zoekt hierbij voortdurend naar nieuwe bouwoplossingen om de best mogelijke resultaten te behalen. Het bouwproject in Aalst laat zien hoe dit in de praktijk te werk gaat en is een inspiratiebron voor iedereen die nu al BEN wil bouwen.

Klaar voor de toekomst: bouw nu al BEN

Bijna-Energieneutraal Bouwen, kortweg BEN-bouwen, is de toekomst. In 2021 moeten alle nieuwe gebouwen in Europa Bijna-Energieneutraal zijn. Het bijzondere aan BEN-woningen is dat ze erg weinig energie verbruiken voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water. De energie die nog nodig is, halen ze hoofdzakelijk uit groene energiebronnen.

Het project in Aalst toont aan dat u niet tot 2021 hoeft te wachten om BEN te bouwen. Om nu al de BEN-eis te behalen, zorgt u in de eerste plaats voor een goed geïsoleerde bouwschil. Met een doordachte isolatie beperkt u de energievraag en zorgt u voor minder uitstoot van broeikasgassen. De energie die u dan nog nodig heeft, kunt u duurzaam opwekken. De extra investeringen in energiebesparende maatregelen verdient u terug dankzij lagere energiefacturen. Een BEN-woning is ten slotte ook een stuk comfortabeler: u ervaart geen tocht en er is bijna geen warmteverlies.

Bijna Energieneutrale woning in Aalst vol met innovaties

BEN bouwen met Recticel Insulation

Het nieuwbouwproject in Aalst bestaat uit 2 BEN-eengezinswoningen. Tijdens de Open Wervendag op zondag 7 mei ziet u er de verschillende fases in het bouwproces. Bij de eerste woning ziet u de luchtdichte bouwschil. De andere woning laat zien hoe deze bouwschil verder afgewerkt wordt met de gevelstenen, dakpannen en dakgoten.

Eurowall Xentro spouwisolatie met lambda 19

De nieuwe Eurowall Xentro spouwisolatieplaten, die bij dit project in Aalst voor het eerst zijn toegepast, hebben een lambda isolatiewaarde van 0,019 W/mK. Xentro technology staat voor een geavanceerde, nieuwe generatie isolatie: extra efficiënt en compact. De combinatie van een kern in Xentro technology met kwalitatieve, gasdichte bekledingen maken Eurowall Xentro spouwisolatie tot een hoogperformante isolatieoplossing. Met hardschuim isolatieplaten, ontwikkeld met Xentro technology, isoleert u ruim 13% beter dankzij de lambdawaarde van 0,019 W/mK. Deze verbetering van de thermische isolatie met 13% is berekend in vergelijking met de gebruikelijke waarde van 0,022 W/mK voor PU-hardschuimplaten binnen spouwtoepassingen.

Bijna Energieneutrale woning in Aalst vol met innovaties

“Als BEN-architect vind ik het belangrijk om nu woningen te ontwerpen die ook nog zullen voldoen aan de eisen van morgen”, zegt Kurt Stammeleer, Architects For Future. “Zo heb ik voor dit project rekening gehouden met de BEN-eis, maar ook al met de nieuwe bouwschilindicator, het zogenaamde S-peil. Deze indicator vervangt vanaf 2018 het K-peil. Om hiervoor goed te scoren, is het realiseren van een goede luchtdichtheid nog belangrijker geworden. De Recticel isolatieoplossingen die we voor dit project inzetten, dragen hier alvast toe bij.

Zo hebben de Eurowall Xentro spouwisolatieplaten een heel goede isolatiewaarde. Die hoge energie-efficiëntie zorgt voor gegarandeerde energieprestaties. Eurowall Xentro is wat mij betreft een sterke en betrouwbare oplossing, maar bovenal biedt deze spouwisolatie heel wat kansen op het vlak van ontwerp en vrijheid in design.”

L-Ments dakelementen voor hellende daken

De daken van de woningen in Aalst zijn geïsoleerd met L-Ments: zelfdragende, isolerende dakelementen. Aannemer Geert Derde: “Bij dit project ben ik niet aan mijn proefstuk toe. Ik heb ondertussen al verschillende BEN-woningen gerealiseerd. Duurzame oplossingen, zoals L-Ments dakelementen en Eurowall Xentro spouwisolatieplaten van Recticel Insulation, zijn essentieel om een zo energiezuinig mogelijke woning te bouwen. Beide isolaties zijn interessant voor mij omwille van het gebruiksgemak en de tijdswinst bij de plaatsing. Dankzij de L Ments panelen kan er gewerkt worden met een lichtere draagstructuur, wat – in combinatie met de grote overspanningen – het ganse bouwproces versnelt. Bovendien isoleren de L-Ments panelen uitermate goed wat resulteert in een beperkte dikte. Dit doorgedreven isolatiepakket betekent dat de bewoners dag in dag uit veel minder energie zullen moeten opwekken voor bv. verwarming. Hier zullen we ook investeren in zonnepanelen: zo halen we gemakkelijk een E-peil van max E20 in plaats van E30 zoals nu. Dan kunnen de bewoners ook rekenen op een korting van 100% op de onroerende voorheffing en dit gedurende 5 jaar. Mijn opgebouwde expertise en productkennis wil ik graag delen met anderen.”

L-Ments dakelementen voor hellende daken kunnen bedekt worden met verschillende materialen. U heeft dus een maximale keuzevrijheid. Aan de binnenzijde van de L-Ments panelen is géén afwerking voorzien. Ook dit biedt verschillende voordelen, zoals het gemakkelijk voorzien van een leidingenspouw tussen L-Ments en de afwerkingslaag langs binnen. Een luchtdichte aansluiting van de naden van de elementen onderling en aan de muren, verzekeren op een eenvoudige wijze een koudebrugvrije en luchtdichte constructie.

Bijna Energieneutrale woning in Aalst vol met innovaties

Open Wervendag

Tijdens de Open Wervendag op zondag 7 mei was dit project vrij toegankelijk voor het grote publiek. Bouwprofessionals en de pers konden het project al bezoeken op vrijdag 5 mei. Christoph D’Haese, burgemeester van Aalst: “Dergelijke bouwprojecten passen perfect binnen ons woonplan voor Aalst en de doelstellingen die we daar hebben vastgelegd. Zo blijven we werken aan betaalbare, kwalitatieve woningen in een aangename leefomgeving. Deze uitvoering is alvast een mooi voorbeeld van hoe dit kan.” Ook Johan Wauman, directeur Confederatie Bouw Oost-Vlaanderen, is enthousiast: “Zowel Dak & bouwwerken GM Derde als Recticel Insulation zijn BEN voorlopers. Zij delen de passie en het engagement om continu op zoek te gaan naar nieuwe bouwmethodes en uitstekende -oplossingen om zo energiezuinig mogelijk te bouwen met als doel het voldoen aan de BEN-eisen.Vanuit de Confederatie Bouw waarderen we deze inspanningen en kunnen we dit alleen maar aanmoedigen.”

Meer weten over BEN (Bijna Energie-Neutraal) bouwen? Surf naar www.iedereenben.be

Meer weten over de innovaties van Recticel Insulation, Eurowall Xentro spouwisolatie en L-Ments dakelementen? Surf naar www.recticelinsulation.be

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Easykit
  • bouwinfo