Architectuur

Ontwerpwedstrijd Belgenmonument Amersfoort

FASadE, Forum voor Architectuur en stedenbouw in Amersfoort, schrijft een ontwerpwedstrijd uit voor een eigentijds ruimtelijk object, dat gerealiseerd moet worden bij het Belgenmonument. Daarmee wil de organisatie de locatie hernieuwd betekenis geven als herdenkingsplek voor ontheemden. Het Belgenmonument ligt op ‘de Amersfoortse Berg’; het is door België geschonken aan Nederland ter herinnering aan de internering van gevluchte militairen tijdens de Eerste Wereldoorlog. Circa 21.000 Belgische vluchtelingen kwamen toen naar Amersfoort.

Het monument – in omvang het grootste van Nederland, aldus FASadE – is ontworpen door de Vlaamse, modernistische architect Huib Hoste en werd gerealiseerd in de periode 1917-1919.

Het Belgenmonument verkeert reeds jaren in slechte staat. Met steun van de gemeente Amersfoort en de provincie Utrecht wordt het monument binnenkort gerestaureerd. Voor het forum is dat de aanleiding om een ontwerpwedstrijd uit te schrijven.

Open voor Nederlandsers en Vlamingen

FASadE vraagt een ontwerp voor een eigentijds ruimtelijk object – een paviljoen, folly of land art – om het bestaande historische Belgenmonument hernieuwd betekenis te geven. Met het ontwerp wil het forum ook het verhaal over het ontstaan van het monument voor een breed publiek aansprekend en inzichtelijk maken.

Lees verder op Architectenweb.nl

Ook interessant