Ontwerp voor nieuwe depottoren FotoMuseum goedgekeurd

  BE   24 april 2015 Bron: Provincie Antwerpen
Ontwerp voor nieuwe depottoren FotoMuseum goedgekeurd
Locatie Lieven Gevaerttoren
De provincieraad van Antwerpen keurde gisteren het ontwerp goed voor de bouw van een nieuw collectiedepot voor het provinciaal FotoMuseum in de Verviersstraat in Antwerpen. Hiermee pakt de provincie Antwerpen de reeds jaren bestaande depotproblematiek van het FotoMuseum aan. Na toewijzing van de aanbesteding begint in het najaar 2015 de bouw van de Lieven Gevaerttoren, die door het FotoMuseum en de dienst Infrastructuur werd ontworpen. In 2016 is het nieuwe collectiedepot klaar voor gebruik.

Depotproblematiek

Het FotoMuseum kampt al jaren met een groot tekort aan depotruimte voor zijn uitgebreide collectie. De collectie, die bestaat uit drie deelcollecties, blijft groeien. Ook de verbeterde technieken voor conservatie zorgen ervoor dat de bestaande depots niet meer voldoen. Niet enkel fotografische objecten zoals negatieven, daguerreotypieën en positieven maar ook boeken over fotografie en apparatuur behoren tot de uitgebreide en voor ons land unieke collectie.

Een klimaatneutraal depot

De Lieven Gevaerttoren, genoemd naar de pionier in de Vlaamse fotografische industrie, wordt een modern, klimaatneutraal depot dat aangepast is aan de gevoeligheden van fotografische objecten. Ook trekt het FoMu volledig de kaart van de duurzame conservering van de objecten.
De collectietoren zal 6 verdiepingen tellen met een oppervlakte van ca. 100 m² elk en zal ruimte bieden aan meer dan 1 miljoen collectiestukken: de bibliotheekcollectie, de collectie positieven, ingelijste werken en negatieven op glas verhuizen in de toekomst naar het nieuwe depot.

Nieuwe depottoren FotoMuseum - Lieven Gevaerttoren
Toekomstige Lieven Gevaerttoren

Een belangrijke investering

Dit nieuwe depot is een van de belangrijkste investeringen van de huidige legislatuur. Ruim 2,3 miljoen euro werd vrijgemaakt om dit project te realiseren.

Luk Lemmens: “Met de nieuwe depottoren werkt de provincie Antwerpen aan haar ambitie om van het FoMu het fotografisch geheugen van Vlaanderen te maken. We hebben niet alleen nood aan een nieuw onderkomen voor onze huidige collectie, maar willen met dit nieuwe depot ook nieuwe collecties en archieven aantrekken. Met deze inspanning zetten we meer dan één grote stap vooruit.”

Lees ook:

Verstuur
  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Loxone
  • bouwinfo