Architectuur

Ontwerp nieuwbouw Hoge Raad gepresenteerd

Claus en Kaan Architecten heeft het ontwerp voor de nieuwbouw van de Hoge Raad in Den Haag gepresenteerd. Op de plek van de Franse ambassade en het AXA-gebouw aan het Korte Voorhout verrijst in 2015 een gebouw met een glazen gevel. “De paradox van de Hoge Raad moest in het nieuwe gebouw zichtbaar worden”, zegt Alex Vermeulen van de Rijksgebouwendienst.

“De Hoge Raad staat middenin de samenleving maar tegelijk is er het geheim van de raadkamer. De architecten hebben die uitersten verbonden in een ruimtelijk ontwerp dat in deze stad zijn weerga niet kent”, aldus de waarnemend algemeen directeur van de Rgd.

Architect Kees Kaan omschreef de nieuwbouw tijdens de presentatie als een ‘accent in de skyline van Den Haag gezien vanaf het Malieveld’. Zijn bureau vult aan: “Het bestaat uit een glazen volume op een solide sokkel en toont zich publiek, uitnodigend en transparant, maar ook neutraal, onafhankelijk, besloten en met de nodige afstand.”

“Publieke ruimtes zijn goed zichtbaar vanaf straatniveau, maar er zijn ook besloten werkplekken die optimaal profiteren van het uitzicht. Het bouwvolume volgt hiermee op logische wijze de organisatiestructuur van de Hoge Raad”, aldus Claus en Kaan Architecten

Lees verder op Architectenweb.nl