Architectuur

Ontdek de meesterwerken van een vergeten genie

Onlangs verscheen het boek Gebouwen van Jan de Jong, pionier van het plastische getal - een wervelende kennismaking met het rijke oeuvre van een vergeten genie. De Brabantse architect Jan de Jong (1917–2001) ontwikkelde zich van boerenzoon tot virtuoos bouwmeester; van timmerman tot tovenaarsleerling van dom Hans van der Laan.
Maak nu kennis met deze grootmeester.

De architectuurpublicisten Hilde de Haan en Ids Haagsma hebben als eersten het hele werk van Jan de Jong in kaart gebracht. Deze blijkt diens leermeester, monnik-architect dom Hans van der Laan (1904-1991) in vele opzichten te hebben overtroffen. De bijzondere chemie tussen deze mannen heeft beiden tot bloei gebracht.

Van der Laan (1904-1991) is wereldwijd bekend, om zijn architectuurtheorie rond het plastische getal, om zijn boeken, om zijn verstilde kloosters zoals zijn eigen Benedictusberg (1960/68) in Vaals. De publiciteitsschuwe Jan de Jong raakte in de vergetelheid. Ten onrechte. Hij was degene die de denker Van der Laan voedde vanuit de praktijk. Terwijl de theoreticus Van der Laan nog nauwelijks bouwde, gaf De Jong diens inzichten al gestalte in baanbrekend moderne gebouwen. Dat was het begin van een omvangrijk, eigenzinnig oeuvre waarin de grenzen van de theorie steeds verder werden verlegd.

De gids Gebouwen van Jan de Jong portretteert een uniek talent en werpt tevens een nieuw licht op de naoorlogse architectuurgeschiedenis. Het toont de veelzijdigheid van De Jongs overrompelende oeuvre dat naast tientallen woningen, kerken en raadhuizen ook verfijnde stadsvernieuwing omvat.
Speciale aandacht krijgt het opus magnum van De Jong: zijn eigen woonhuis met kantoor in Schaijk, een virtuoos ensemble dat, als wereldse tegenhanger, Van der Laans kloosterkerk in Vaals evenaart.

Van Hilde de Haan en Ids Haagsma verscheen in 2010 het nu al klassieke standaardwerk: Gebouwen van het plastische getal.

Gebouwen van Jan de Jong, pionier van het plastische getal
door Hilde de Haan en Ids Haagsma,
Uitgeverij Architext, Haarlem
Ingenaaid, 168 pagina’s, in kleur
240 bouwwerken, ruim 600 illustraties
ISBN 978 90 5105 046 2
Verkoopprijs € 19,90

Afbeeldingen: Archiphoto Haarlem

Ook interessant