Vastgoed

Onmisbare verzekeringen na het inrichten van een huis

Onmisbare verzekeringen na het inrichten van een huis
Om hoge, onverwachte kosten te voorkomen is het belangrijk je woning goed te verzekeren. Er zijn verschillende soorten verzekeringen die je hierbij kunt overwegen. Denk aan de inboedelverzekering, waarmee je de bezittingen binnen de woning beschermt tegen schade en diefstal. Mocht je momenteel in een andere woning leven, dan is het zaak is de inboedelverzekering tijdig over te zetten. De meeste verzekeraars dekken na het overzetten beide woningen. De verzekering is immers gericht op de inboedel en niet op de woning als zijnde het fysieke pand. Naast een inboedelverzekering is ook het afsluiten van een brandverzekering aan te raden. Deze verzekering wordt in Nederland niet als losse verzekering aangeboden; in België wel.

Tip: een inboedel- of bijvoorbeeld brandverzekering vergelijken doe je snel en gemakkelijk met een online tool. Deze tools helpen je de voordeligste verzekering te vinden, op basis van hetgeen je invoert. Je verlaagt de premie van een verzekering voor je woning door voor een hoger eigen risico te kiezen. Bereken vooraf of je de kosten die voortkomen uit een hoger eigen risico kunt dragen.

Brandverzekering binnen Nederland verwerkt in opstalverzekering

Zoals reeds genoemd werd, is de brandverzekering in Nederland geen losse verzekering voor woningbezitters. De dekking tegen brand in huis valt onder de opstalverzekering. Overigens biedt de opstalverzekering niet alleen dekking tegen brand; het gaat ook om verschillende andere vormen van schade aan woningen. Denk bijvoorbeeld aan stormschade, schade aan het pand als gevolg van een inbraakpoging, enzovoorts. Belangrijk bij het afsluiten van dergelijke verzekeringen is het controleren van de geboden dekking. De dekking moet passen bij de waarde van de woning en inboedel. Kijk bijvoorbeeld specifiek naar de dekking voor kunstobjecten en elektronica.

Verschil tussen een opstal- en inboedelverzekering

Een opstalverzekering (in Nederland inclusief de brandverzekering) wordt gecombineerd met een inboedelverzekering. Het verschil zit hierbij in het feit, dat een opstalverzekering alle bezittingen in het pand dekt die niet worden meegenomen naar een volgend huis. Denk bijvoorbeeld aan het pand zelf, de deuren in huis, de rolluiken voor de ramen, enzovoorts. De inboedelverzekering dekt de kosten die voortkomen uit schade aan of diefstal van losse objecten. Denk aan de televisie, een laptop en bijvoorbeeld sieraden. Overigens valt over sommige elementen te twisten. Denk bijvoorbeeld aan een vloer van laminaat, welke je mee zou kunnen nemen. Of denk aan de gordijnen. Het is niet altijd even duidelijk onder welke dekking deze objecten vallen.

Ook interessant