Algemeen

Onduidelijkheid over balkons blijft

Een strekkende meter papier telt het bouwdossier van de Maastrichtse flat Patio Sevilla dat gisteren openbaar werd gemaakt. Volgens wethouder Hazeu was het compleet. Maar inspectierapporten ontbreken evenals details over de balkonophanging.

Dat was zweten geblazen gistermiddag toen na lang aandringen de dossiers beschikbaar kwamen van de appartementencomplexen in de Maastrichtse wijk Ceramique. Behalve de meter papier van Patio Sevilla waarvan vijf balkons bezweken, was nog vier meter dossier beschikbaar van twee aanpalende complexen.

Maar de Nederlandse journalisten beperkten zich unaniem tot de rampflat. Bestudering daarvan was immers al ingewikkeld genoeg in de drie kwartier die hen ter beschikking stond.
Na lang zoeken kwam er een handgetekend diagrammetje naar boven van constructeur Verbossen met het heilige woord erop: Isokorven. Maar dat was ook ongeveer het enige dat in de richting wees van de ophanging van de bezweken balkons. Detailtekeningen en berekeningen waren niet te vinden. Evenals documenten afkomstig van balkonleverancier Granito of de leverancier van de Isokorven, Schöck of de kolom die de balkons aan een zijde deels ondersteunde.
Dat er ook geen verslagen te vinden zijn van de bezoeken van de gemeentelijke bouwinspectie verbaast wethouder Hazeu van Volkshuisvesting niet. De gemeente inspecteert niet tijdens de bouw, maar houdt toezicht. Bovendien mag elke gemeente op eigen wijze invulling geven aan de taak; wettelijke voorschriften ontbreken.
Om in dat hiaat te voorzien is de gemeente Maastricht samen met 26 andere gemeenten vorig jaar gestart met het ontwikkelen van eenduidige toetsingsprotocollen. Die zullen naar verwachting in de loop van dit jaar klaar zijn.

Visuele inspectie
De gemeente voert niet achteraf zelf een technisch onderzoek naar de ramp, aldus Hazeu. Wel organiseert de gemeente voor de bewoners van de getroffen flat Patio Sevilla een visuele bouwkundige inspectie. Die begint binnenkort en richt zich op alles behalve de ophanging van de balkons. Het onderzoek is vooral bestemd om alle zorgen van bewoners weg te nemen. Elke klacht, van een piepende deur, tot een klemmend kozijn wordt volgens de wethouder gecontroleerd op constructieve gebreken.
Daarmee stelt Maastricht zich heel anders op dan de gemeente Tiel destijds bij het instorten van het parkeerdek van motel Van der Valk. Die gemeente liet zelf technisch onderzoek uitvoeren en presenteerde dit binnen drie weken. De gemeente Maastricht wil echter het OM niet voor de voeten lopen en ook voorkomen dat er straks allerlei verschillende verhalen gaan circuleren over de toedracht, wat alleen maar averechts werkt op de gemoedstoestand van de bewoners.
Of ook aannemer Smeets en ontwikkelaar 3W zich onthouden van commentaar totdat het OM naar buiten komt, is niet gezegd. Zij laten momenteel een eigen technisch onderzoek uitvoeren door professor Beijen van de TU Delft en onderzoeksbureau Intron.

Ook interessant


Build for Life