Algemeen

Twee doden door ingestorte balkons flatgebouw

In de Maastrichtse nieuwbouwwijk Céramique zijn donderdagavond twee mensen om het leven gekomen toen vijf balkons van een appartementengebouw instortten. Ze zijn bedolven onder 50 ton beton. De brandweer zoekt nog met behulp van een speurhond naar eventuele andere slachtoffers, meldde de politie. Het gaat om het gebouw Patio Sevilia op de hoek van de Daemslunet en de Bellefroidlunet.

De balkons stortten even na 19.00 uur vanaf de vijfde verdieping naar beneden. Hoe het precies kon gebeuren, is nog niet bekend. De slachtoffers zijn volgens de brandweer van de vierde verdieping naar beneden gevallen. Vermoedelijk liggen er niet meer mensen onder het puin, zei burgemeester G. Leers van Maastricht. Een kraanwagen is ingezet om negen ton zware betonblokken te verwijderen.

Ongeveer twintig gezinnen zijn uit de flat geëvacueerd. Zij zijn ondergebracht in het gezondheidscentrum Il Fiore aan de overkant van het getroffen gebouw. Daar wordt ook bekeken of er mensen missen. De bouwkundige inspectie voert een onderzoek uit in het complex om te kijken of de bewoners donderdagavond terug kunnen naar hun woning, maakte de burgemeester bekend. Sommige mensen mochten onder begeleiding van de brandweer en de huismeester hun huisdier of medicijnen ophalen. Indien nodig wordt gezorgd voor nachtopvang. De andere balkons worden uit voorzorg gestut.

De burgemeester betuigde zijn medeleven aan de nabestaanden van de slachtoffers. Het gebouw, dat uit drie blokken koopwoningen bestaat, werd in september opgeleverd en is ontworpen door de Spaanse architecten Ortiz en Cruz. Aannemer van het pand is Smeets Bouw Maastricht. Het bedrijf was donderdagavond niet voor comnmentaar bereikbaar. De gemeente kijkt of er in de buurt nog gebouwen zijn met dezelfde constructie.

Een van de bewoners van de flat, R. Prikken, liep vlak na het ongeval verdwaasd rond. Hij woont op de hoek van de derde verdieping. "Ik hoorde op een gegeven moment een raar geluid door de flat gaan. Alsof er een luchtballon werd gevuld met hete lucht." Toen hij naar buiten keek, leek het alsof een deel van de flat verschoof. Op dat moment stonden er volgens hem twee mensen over een balkon gebogen dat vervolgens naar beneden stortte.

H. Niesten woont naast de woning van de twee slachtoffers, volgens hem een man en een vrouw. Hij ontsnapte op het nippertje aan de dood, omdat hij om 19.30 uur een afspraak had om bij hen te gaan eten. "Gezien het mooie weer waren we zeker op het balkon gaan zitten." Volgens Niesten was zijn buurman net met vervroegd pensioen en had hij afgelopen week het balkon nog geschilderd.

Vlak voor de flat was het een complete chaos. Vanaf de begane grond tot bovenaan de eerste verdieping lagen betonblokken, houten kozijnen, glas en isolatiemateriaal op een hoop. Bij vijf huizen is de hele voorpui weggeslagen.

Bewoners die werden opgevangen in het gezondheidscentrum, waren geschokt door het ongeval. Veel van hen waren donderdagavond doodsbang om terug te gaan naar hun huis.

Ook interessant


Build for Life