Algemeen

Onderzoek bepleit bouwwijze balkon

MAASTRICHT - Er moet nader onderzoek komen naar balkonconstructies zoals die zijn gebruikt in Maastricht waar eergisteren twee doden vielen. Daarvoor pleitte hoogleraar bouwkunde van de TU Delft H. Priemus gisteren. Ook de balkons die de betrokken aannemer heeft geplaatst, moeten volgens hem goed bekeken worden.

Justitie gaat onderzoeken of de belabberde betonconstructie van de nieuwbouwrampflat in Maastricht al eerder bekend was bij de aannemer.

Ooggetuige mevrouw Yvonne Leunisen (54), die ook in het complex woont heeft gisteren verklaard dat zij enkele maanden geleden al aan de uitvoerder heeft gevraagd of zij een bloembak van 200 kilo op haar balkon kon plaatsen. Yvonne: „Hij zei: 'Ik zou dat maar niet riskeren als ik u was.' Hij vertrouwde die constructie duidelijk niet.

Justitie is inmiddels samen met experts van het Forensisch Instituut een strafrechtelijk onderzoek gestart naar de oorzaak van het drama.

Donderdagavond rond 19.00 uur stortten vijf balkons van het nog maar pas opgeleverde appartementencomplex Patio Sevilla van het prestigieuze bouwplan Ceramique met een hoop geweld naar beneden. Het echtpaar Jean (64) en Marianne Walters (58), dat op de vierde etage op het balkon stond te genieten van het avondzonnetje kreeg het 11.000 kilo zware balkon van de vijfde op hun hoofd. De andere vier balkons zakten vervolgens binnen tientallen seconden als een kaartenhuis in elkaar. Het echtpaar werd mee naar beneden gesleurd en bedolven onder ruim 50 ton puin.

De slachtoffers, die lange tijd een drukkerij hadden maar nu in de VUT zaten, waren op slag dood. Jean en Marianne hadden voor die avond een eetafspraak met de buren, het echtpaar Niesten. „We zouden om acht uur aan tafel schuiven, voor hetzelfde geld hadden we daar op het balkon gezeten, aldus Ber Niesten.

„Het hele zaakje kwam in een flits naar beneden, meldt ooggetuige Yvonne Leunisen die met 50 andere flatbewoners is ondergebracht in het Novotel. „Onvoorstelbaar. Er was paniek. Ik heb direct 1-1-2 gebeld. Dat echtpaar was dolgelukkig met zijn woning. Dat riepen ze haast elke dag wel. Gelukkig worden wij goed opgevangen.

Directeur Paul Smeets van het aannemersbedrijf gaf gisteren toe dat er iets verschrikkelijks mis moet zijn gegaan bij de constructie, mogelijk bij de berekeningen. Hij ontkende echter van tevoren op de hoogte te zijn geweest van de belabberde constructie maar liet weten dat ook dit feit onderzocht zal worden.

De Maastrichtse burgemeester Gerd Leers noemt het schandalig dat de uitvoerder eerder op de hoogte was. Leers: „Het zal tot de bodem uitgezocht worden maar als dit waar is dan had die uitvoerder natuurlijk meteen aan de bel moeten trekken. Buurtbewoners zochten gisteren vol ongeloof en verbijstering steun bij elkaar onderaan de rampflat. „Verschrikkelijk dat dit in een land als Nederland kan gebeuren, zegt een van hen. „Ik heb geen oog dichtgedaan.

Volgens technisch hoofd Paul van Geer van aannemer Smeetsbouw wordt het balkon met een verbindingsstuk aan de vloer vastgezet.

Ook interessant


Build for Life