Ondersteuning en erkenning van bouwondernemers is meer dan ooit nodig

  BE   20 november 2020 Bron: Bouwunie
Ondersteuning en erkenning van bouwondernemers is meer dan ooit nodig
Vandaag is het ‘Dag van de Ondernemer’. Samen met UNIZO zet Bouwunie de bouwondernemers traditiegetrouw in de bloemetjes en steekt hen een hart onder de riem. Deze ondersteuning en erkenning is dit jaar meer dan nodig. “Corona heeft ook de bouwsector niet gespaard”, zegt Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie. “Vele ondernemers rijden vandaag de koers van hun leven. We danken en feliciteren hen voor hun ondernemingszin, hun doorzettingsvermogen en hun durf. We willen ook meer dan ooit laten zien dat Bouwunie klaar staat om hen te helpen.”

Het economisch en maatschappelijk belang van ondernemers in de bouw is onmiskenbaar. De bouwsector vertegenwoordigt ruim 5 procent van het bbp en zorgt in Vlaanderen voor meer dan 170.000 rechtstreekse jobs. “De bouw is een van de katalysators van onze economie, maar de coronacrisis heeft zwaar ingehakt op de omzet en de orderboekjes. Daarnaast was er ook veel onduidelijkheid. Bouwunie heeft de voorbije maanden meer dan vijfduizend vragen van bouwbedrijven beantwoord. Meer dan ooit doen ondernemers beroep op hun beroepsvereniging om hen te helpen deze moeilijke rit uit te rijden”, aldus Jean-Pierre Waeytens.

Bouwunie is tevreden dat de overheid ook het belang van de bouwbedrijven erkent en een aantal ondersteunende maatregelen heeft genomen. “Zo is er op onze vraag vanaf volgend jaar de uitbreiding van het verlaagd btw tarief voor sloop- en heropbouw”, zegt Jean-Pierre Waeytens. “Ook de lastenverlaging voor ploegenarbeid is sinds dit jaar volledig van kracht. Dankzij een goede voorbereiding en gedragen veiligheidsprotocol is de bouw tijdens deze tweede golf niet stilgelegd, op de sluiting van de toonzalen en kijkwoningen na. We zullen de volgende weken en maanden blijven pleiten voor extra steun voor onze ondernemers. Om de economische relance mee op gang te trekken zal de bouw elke duw in de rug kunnen gebruiken. Investeringen door particulieren, bedrijven en overheden mogen nu absoluut niet stilvallen.”

Door de geldende coronamaatregelen kiest Bouwunie er dit jaar niet voor om ondernemers ter plaatse te bezoeken. “Wel krijgen alle leden vandaag een persoonlijke boodschap in hun mailbox en lanceren we een videoboodschap om hen te ondersteunen. We tonen dat onze bouwondernemers echte flandriens zijn die nooit opgeven, ongeacht de omstandigheden”, besluit Waeytens.Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo