Verbouwen

Ondernemers protesteren tegen renovatie Paleis

Ondernemers in Amsterdam hebben gisteren bij de gemeente geprotesteerd tegen de aanstaande renovatie van het Koninklijk Paleis op de Dam.

Tijdens de drie jaar durende opknapbeurt komt aan de voorkant van het paleis op de Dam een bouwkeet van drie verdiepingen te staan, door een hoge schutting afgescheiden van het drukbezochte plein. In de bouwkeet komen kantoren en kantines.
''Het is buitengewoon schadelijk voor het beeld van Amsterdam wanneer de Dam drie jaar lang ontsierd wordt door schuttingen en bouwketen'', aldus Amsterdam City, de bedrijvenvereniging van de Amsterdamse binnenstad. ''De Dam is tenslotte hét centrale plein van de hoofdstad.'' De ondernemers, die steun krijgen van de Kamer van Koophandel en de Amsterdamse VVV, vinden het onbegrijpelijk dat de gemeente een bouwvergunning heeft afgegeven voor de renovatie.

Volgens Amsterdam City is er genoeg ruimte in het paleis voor tijdelijke kantoortjes en een kantine. Bij eerdere grootschalige verbouwingen in het centrum van de hoofdstad is daar ervaring mee opgedaan, onder meer bij de renovatie van het Euronext-gebouw aan het Beursplein. Dat is wel overwogen, meldt een woordvoerster van de Rijksgebouwendienst. ''Maar door de asbestsanering kan dat niet.'' Ook het hijsen van bouwmaterialen over het dak van het paleis naar de binnenplaatsen bleek te gevaarlijk en te onpraktisch. Door de krappe ruimte en het verkeer kan de bouwkeet volgens de Rijksgebouwendienst niet aan de achterkant of de zijkanten staan. De Rijksgebouwendienst begint op 3 oktober met de opknapbeurt van het uit 1648 daterende gebouw. Sinds de laatste grootscheepse renovatie in 1965 is het paleis op een aantal punten sterk verouderd. Tijdens de verbouwing zal de dienst technische installaties vervangen en de beveiliging aanpassen aan de huidige tijd. Met het oplappen van het paleis krijgt de Amsterdamse binnenstad er een bouwput bij.