Nieuwbouw

Onderaannemers lijden meest onder faillissement bouwers

Onderaannemers lijden het meest onder het faillissement van grote bouwers. Henk Klein Poelhuis, voorzitter van de Aannemersfederatie Nederland (AFNL), wil dat de contracten worden aangepast zodat onderaannemers meer bescherming genieten.

Zodra een grote bouwer faillissement aanvraagt komen eerst de banken en de Belastingdienst aan de beurt. Klein Poelhuis beseft dat het lastig is om de Faillissementswet aan te passen. Hij oppert een andere oplossing: onderaannemers krijgen betaald voordat iets is geleverd. AFNL constateert dat vooral mkb-bedrijven problemen hebben. In februari 2011 zijn 40 bedrijven failliet geraakt en in maart wordt dat aantal waarschijnlijk overtroffen. Gijs Lokhorst, bestuurder bij CNV, signaleert dat betalingstermijnen worden opgetrokken van 30 naar 60 dagen. Daardoor komt de leverende partij in de problemen, want die heeft zelf ook rekeningen te betalen en kampt met een opdrogende cash flow.

AFNL wil dat er snel duidelijkheid komt over het btw-voordeel voor onderhoud en verbouw. Als de regeling met één jaar wordt verlengd kan de oplopende werkloosheid in de sector worden gestopt.

Gebaseerd op: Cobouw