Architectuur

OMA ontwerpt kantoorgebouw in Shenzhen

OMA kan het Essence Financial Building in Shenzhen gaan realiseren. Het architectenbureau is in de ontwerpwedstrijd verkozen boven drie andere internationale en Chinese bureaus. Het project, dat wordt geleid door de OMA-partners David Gianotten en Rem Koolhaas, stelt een kantoortoren van ‘een nieuwe generatie’ voor de Chinese stad voor. Het ontwerp onderzoekt hoe de opkomende krachten in het bedrijfsleven en de samenleving een eigentijdse kantoortypologie kunnen vormgeven.

Shenzhen maakt, zo legt Gianotten uit, een ontwikkeling door van een productiestad naar een dienstverlenende stad. De Essence Financial Building zou een eerste kantoortoren kunnen zijn die daarop is ingericht. Met het gebouwontwerp wil OMA de conventies bij kantoortorens dan ook bevragen, met name de gebruikelijke centrale kern en vliesgevels.

Bij het gebouw wordt de kern verschoven naar de randen van de vloer, wat resulteert in grote ononderbroken oppervlakken die tal van kantooropstellingen mogelijk maken. Het visuele en fysieke contact wordt ook bevorderd tussen afdelingen op verschillende verdiepingen, door open verbindingen.

Lees verder op Architectenweb.nl

Ook interessant