Architectuur

OMA ontwerpt 'open lab' in Parijs

OMA ontwerpt de technische school École Centrale in het zuidwesten van Parijs. Met het concept ‘lab city’ won het een internationale prijsvraag, waarvoor vier bureaus waren geselecteerd. Het ontwerp gaat uit van een open leerlandschap in een transparante doos.

Het gebouw maakt deel uit van een groter stedenbouwkundig plan, dat tevens het omringende terrein omvat. OMA voorziet hier een diagonale straat, die van een toekomstig metrostation naar de naastgelegen school Supelec loopt. Ook in het nieuwe gebouw loopt deze lijn door, als de belangrijkste verkeersader.

In plaats van een klassiek laboratorium met lokalen en gangen, is ‘lab city’ opgevat als een open landschap, dat transparantie en interactie tussen de verschillende geledingen moet stimuleren. Ook biedt deze open opzet gelegenheid om nieuwe onderwijstypologieën te ontwikkelen, zegt OMA.

Het gebouw is ontworpen als rechthoekige laagbouw met een glazen dak. Alleen de kern, het zogeheten Forum, kent een verhoging in de vorm van een gestapeld volume. In dit gedeelte bevinden zich het atrium en functies als een sporthal en kantoren.

Meer afbeeldingen vindt u op Architectenweb.nl