Architectuur

OMA geeft zich bloot in The Barbican

Wie bijna alles van OMA wil weten, doet er goed aan dit najaar af te reizen naar de Barbican Art Gallery in Londen. Handgeschreven faxen, 3,5 miljoen afbeeldingen van de server en het manuscript van een nooit gepubliceerd boek over Lagos zijn alle te zien tijdens de expositie OMA/Progress.
Hoewel OMA door onder andere Rem Koolhaas in Londen werd opgericht, is het pas de eerste Britse tentoonstelling over het bureau. De Belgische firma Rotor fungeerde als gastcurator en kreeg in die hoedanigheid een vrijwel onbeperkte toegang tot de archieven van OMA. Ook mochten de Brusselaars elke vraag stellen die ze maar wilden aan hun collega’s.

Het resultaat is een expositie waarin veel zaken worden getoond die normaal gesproken achter de schermen blijven. “De tentoonstelling geeft de buitenstaander een beeld van de binnenkant van een bepaald architectenbureau”, licht Rotor toe.

”OMA/Progress is een portret dat bestaat uit gevonden materialen, materialen die om andere redenen dan deze expositie bestaan. Het toont architectuur in de praktijk, een rommelig proces dat met ieder goed project verandert.”

Lees verder op Architectenweb.nl