De Verbouwing

Noodzakelijke onderschoeiing voor bouw kelder

Noodzakelijke onderschoeiing voor bouw kelder
Het grondwaterpeil is na het plaatsen van de pomp, enige tijd terug, ver genoeg gezakt om te kunnen starten met de eerste graafwerkzaamheden voor de bouw van de kelder. Deze fase van de bouw is een van de meest risicovolle operaties. Vlak achter de woning wordt namelijk over de volledige breedte een gat gegraven van drie meter diep. Zonder de juiste maatregelen zal de woning wegzakken of erger nog, deels instorten.

Voordat we de echte kelder kunnen gaan uitgraven, wordt er eerst een muur onder de woning gemaakt, zodat de grond onder de woning op zijn plaats blijft. Deze muur noemen we de onderschoeiing. Ook tegen de tuin van de buren wordt een onderschoeiing gemaakt, om te voorkomen dat het terras daar gaat verzakken. Een moeilijke en tijdrovende, maar noodzakelijke klus. Het maken van de onderschoeiing gebeurt in verschillende fases. Er worden sleuven van 1 tot 1,5 meter breed en 3,5 meter diep gegraven onder het bestaande gebouw, vervolgens wordt daar een bekisting in geplaatst en wordt deze volgestort met beton.

Deze gaten moeten ver genoeg uit elkaar liggen, daarom worden er slechts twee gaten tegelijk onder het huis gegraven. Als het beton goed is uitgehard, kan het proces opnieuw beginnen, totdat de volledige woning is ondersteund.

De eerste onderschoeiing is met de hand gegraven

De graafmachine staat klaar, maar er wordt voor de veiligheid besloten om de eerste graafwerkzaamheden tegen het huis met de hand te beginnen, omdat er nog wat leidingen lopen. Tegen de erfafscheiding kan de graafmachine wel zijn gang gaan. Tegen het einde van de week komt de eerste levering beton, dan worden vier delen gestort.

De onderschoeiing
De onderschoeiing wordt gegraven. Dit is het verste punt van de uitbreiding van de woning.

Graafmachine van Eurorent
De graafmachine die is gebruikt voor de onderschoeiing komt van Eurorent en is een 4,9 ton binnendraaier. Deze machine zwenkt niet uit tot buiten de rupsen en is daardoor uitermate geschikt om tot tegen de wand of in kleine ruimten te werken.

Ook interessant